Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 14
Ebelik Öğrencilerinin Mobil Telefon Yoksunluğu Korkusu İle Sosyal Destek Algısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, mobil telefondan yoksun kalma korkusunun (nomofobi) ebelik öğrencileri arasında yaygınlığı ve sosyal destek algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.  Yöntem: Tanımlayıcı desende yürütülen çalışmanın evrenini, bir kamu üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü birinci ve ikinci, üçüncü sınıfında öğrenim gören öğrenciler oluşturdu. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş olup çalışmaya katılmayı kabul eden 165 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturdu (Katılım Oranı:%69,6). Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Tanıtıcı Bilgi Formu”, Nomofobi Ölçeği (NMP-Q)” ve “Çok Boyutlu Algılan Sosyal Destek Ölçeği(ÇBASDÖ)” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, sayı, yüzdelik, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı.  Bulgular: Ebelik öğrencilerinin NMP-Q toplam puan ortalaması 75.22±22.21, ÇBASDÖ toplam puan ortalaması ise 68.07±12.75 olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %61.2’sinin yüksek düzeyde nomofobik oldukları belirlenmiştir. Ebelik öğrencilerinin mobil telefon yoksunluğu korkusu ile aileden algılanan sosyal destek arasında zayıf ve negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sınıf düzeyi ve kalınan yer  değişkenine göre nomofobik tutumun farklılaştığı belirlenirken, ebeveyn eğitim durumu ve gelir durumu değişkenlerine göre nomofobi düzeyinin farklılaşmadığı belirlenmiştir.  Sonuç: Bu bulgular doğrultusunda, çalışmaya katılan ebelik öğrencilerinde algılanan sosyal destek artıkça mobil telefondan yoksun kalma korkusunun azaldığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 58
Atıf : 2
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi