User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 4
ATATÜRK DÖNEMİ KILIK KIYAFET DÜZENLEMELERİ VE TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
2023
Journal:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Author:  
Abstract:

Kılık kıyafet; insanların tutum ve davranışları üzerinde önemli bir göstergedir. İklim, coğrafya, tabiat şartları, dini inanışlar, kültürel değerler kılık kıyafeti etkileyen unsurlardır. Ayrıca, Kılık kıyafet insanların, mevkiini, cinsiyetini, milliyetini, bölgesini, ait olduğu kabilesini, medeniyetini, inanç, duygu ve düşüncesini de ortaya koymaktadır. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra toplum düzenini değiştiren köklü inkılâpları hayata geçirmiştir. Bunlardan biride Kılık Kıyafet inkılâbıdır. Kılık kıyafet inkılâbının amacı toplumu çağdaşlaştırmak, dış görünüşü ile de modernleştirmek olduğu kadar bu dönemde kıyafetteki karmaşayı da ortadan kaldırmaktır. Atatürk gerçekleştirdiği inkılâpları, Osmanlı İmparatorluğunu geri bıraktıran doğu zihniyetini değiştirmek için araç olarak kullanmıştır. Kılık kıyafet inkılâbının halka benimsetilmesi de bunun bir örneğidir. Zihniyetin değiştirilmesi insanların tutum ve davranışlarının yani kültürel değerlerinin değiştirilmesi demektir. Kültür değişiminde ise kimliğin, özgünlüğün ve bütünlüğün değiştirilmemesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada; Eski Türklerden Atatürk döneminin sonuna kadar geçen sürede kılık kıyafette yapılan reformlar, değişiklikler ile çıkarılan kanunlar ve yöntemler konu edinilmiş bu inkılâp gerçekleştirilirken kişi ve toplum üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkileri ele alınmıştır.

Keywords:

Ataturk Peri̇od Costume Regulati̇ons and Thei̇r Effects On Soci̇ety
2023
Author:  
Abstract:

Attire; is an important indicator on peopele’s attitudes anda behaviors. Climate, geography, natural condiations,religious beliefs, cultural values are the factors affecting the dress. İn addition, clothing reveals people’s position, gender, nationality, region, tribe, civilization, belief, emotion and thought. After Mustafa Kemal Atatürk founded the Tukish Republic he implemented radical reforms that changed the social order. One of them is the Dress Revolution. The aim of the dress reform was to modernize the society, to modernize its appearance, as well as to eliminate the confusion in clothing in this period. Atatürk used his reforms as a tool to change the eastern mentality that held back the Ottoman Empire. The adoption of the dress reform by the public is an example of this. Changing the mentality means changing peopel’s attitudes and behaviors, that is, their cultural values. İn culture change, it is important not to change the identity, originality and integrity. İn this study; The reforms, changes and the laws and methods enacted from the old Turks until the ende of the Atatürk period were discussed, while the psychological and sociological effects on the person and society were discussed.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 695
Cite : 2.239
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi