Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 44
 İndirme 6
Türkiye’nin İhracatında Linder Hipotezi’nin Geçerliliği Üzerine Ampirik Bir İnceleme: Genişletilmiş Çekim Modeli’nden Bulgular
2020
Dergi:  
YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Bu çalışmada 2003-2018 dönemi kapsamında Türkiye’nin mal ihracatında Linder Hipotezi’nin geçerliliği ampirik olarak sorgulanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yürütülen analizler aynı zamanda Türkiye’nin ihracatına yön veren faktörlerin ne olduğu sorusuna da yanıt vermektedir. Çalışmanın analizinde Genişletilmiş Çekim modelinden faydalanılırken, ekonometrik modelin tahmin sürecinde Sabit Etkiler, Hausman-Taylor ve Amemiya-MaCurdy yöntemleri kullanılmaktadır. Çalışmanın bulguları, temel Çekim değişkenlerinin teorik beklentileri karşıladığını gösterirken, Linder Hipotezi’nin Türkiye’nin ihracatı için geçerli olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda Türkiye’nin ihracatında ticaret ortağı ülke ile olan tercih benzerliklerinden ziyade, faktör donatımı farklılıkları etkin rol oynamaktadır. Bu bulgu, Türkiye’nin ihracatında dikey uzmanlaşmanın artan önemine işaret etmektedir. Bu bağlamda hedeflenen ihracat seviyesine erişimin küresel değer zincirlerine eklemlenmedeki başarılı performansa bağlı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

An empirical review of the validity of the Linder hypothesis in the export of Turkey: findings from the expanded drawing model
2020
Yazar:  
Özet:

Summary In this study, the validity of Linder Hypothesis in the export of goods of Turkey within the period 2003-2018 is empirically questioned. The analysis carried out in line with this objective also responds to the question of what are the factors that direct the export of Turkey. While the analysis of the study takes advantage of the Extended Traction model, the prediction process of the econometric model uses the Fixed Effects, Hausman-Taylor and Amemia-MaCurdy methods. The findings of the study have shown that the basic draw variables meet theoretical expectations, while the Linder hypothesis has concluded that it is not applicable to exports to Turkey. In this context, rather than preferential similarities with the country of trade partner in exports of Turkey, the factor equipment differences play an effective role. This findings indicate the increasing importance of vertical specialization in exports to Turkey. In this context, it can be said that access to the target export level depends on the successful performance of adding to the global value chains.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 203
Atıf : 371
2023 Impact/Etki : 0.214
YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi