Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 172
 İndirme 40
TÜRKİYE’NİN MAKROEKONOMİK PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: 2002-2016 DÖNEMİ
2017
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’nin 2002-2016 dönemine ilişkin makroekonomik performansındaki değişim ve bu değişimin temel belirleyicileri Küresel Kriz baz alınmak suretiyle incelenmiştir. Bu nedenle dönem, Küresel Kriz öncesi (2002-2007) ve Küresel Kriz sonrası (2008-2016) olmak üzere iki alt döneme ayrılmıştır. Makroekonomik performans göstergeleri olarak büyüme oranı, enflasyon oranı, işsizlik oranı ve cari açık esas alınmıştır. Betimsel istatistiklerden yararlanılan çalışmada veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) veri tabanından elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Küresel Kriz öncesi dönemde ekonomide büyüme ve fiyat istikrarı sağlanmıştır. Büyümenin temel belirleyicisi özel kesim tüketim harcamalarındaki artış, fiyat istikrarının temel belirleyicisi ise mali disiplin çerçevesinde yürütülen enflasyon hedeflemesi politikasına bağlılıktır. Küresel Kriz sonrası dönemde talepteki daralma Büyümeyi olumsuz yönde etkilerken, verimlilik artışı ve kamu harcamaları ise büyümeye olumlu etki eden belirleyici faktörler olmuştur. Küresel Kriz’in sebep olduğu dış kaynaklı maliyet arttırıcı gelişmeler bu dönemde fiyat istikrarını olumsuz yönde etkilemiştir. Küresel Kriz öncesi ve sonrası tüm dönem boyunca işsizlik ve cari açık sürekli ve yüksek oranlarda seyretmiştir. İşsizliğin temel belirleyicisi ekonomideki istihdam yaratmayan büyüme ve emek piyasasının yapısal sorunlarıdır. Cari açığın temel belirleyicisi ise ekonomide ithalata bağımlı bir büyüme ve yapısal sorunlardır. Çalışmadan elde edilen bir diğer sonuç ise ele alınan dört temel gösterge içinde Türkiye ekonomisinin en kırılgan taraflarının işsizlik ve cari açık sorunu olduğu şeklindedir.

Anahtar Kelimeler:

An assessment of the macroeconomic performance of Turkey: 2002-2016
2017
Yazar:  
Özet:

This study examined the changes in the macroeconomic performance of Turkey in relation to the period 2002-2016 and the main determinants of this change based on the Global Crisis. The period is therefore divided into two sub-periods, Pre-Global Crisis (2002-2007) and After-Global Crisis (2008-2016). Macroeconomic performance indicators are based on growth rate, inflation rate, unemployment rate, and open-source. In the study, the data were obtained from the database of the Turkish Statistical Bureau (TÜIK). According to the results of the study, the economic growth and price stability were achieved in the pre-crisis period. The main determiner of growth is the increase in the consumer spending of the private sector, while the main determiner of price stability is the commitment to the inflation targeting policy carried out in the framework of financial discipline. In the post-global crisis period, the reduction in demand has been a negative impact on growth, while the increase in efficiency and public spending have been a determining factor that has been a positive impact on growth. The external-source cost increasing developments caused by the global crisis have negatively affected price stability during this period. The global crisis has seen unemployment and unemployment at constant and high rates throughout the period before and after the crisis. The main determiner of unemployment is the structural problems of the growth and labour market that do not create employment in the economy. The main determiner of the search gap is import-dependent growth and structural problems in the economy. Another result from the study is that among the four main indicators discussed, the most vulnerable sides of the Turkish economy are unemployment and the open problem.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.554
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)