Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 4
XX. YÜZYILIN BAŞINDAN CUMHURİYETİN İLANINA SİNOP’TA EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ (1900-1923)
2017
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Anadolu’nun ilk Türk Medresesi olarak bilinen Alâeddin Medresesi’ne daha 1262 yılında sahip olan Sinop, bu eğitim müessesi sayesinde uzun asırlar önemli bir bilim ve kültür merkezi olmuştur. Selçuklu Devleti, Pervaneoğulları, Candaroğulları beylikleri ve Osmanlı idaresinde dönemin önemli bilim adamları Sinop’ta himaye görmüştür. 1461 tarihinde Osmanlı idaresine giren Sinop, 1853 yılındaki Rus Donanması’nın baskınından itibaren eğitim hayatında büyük bir gerileme yaşamaya başlamıştır. Sinop’ta özellikle I. Dünya Savaşı yılları eğitim faaliyetlerinin tamamen ortadan kalktığı yıllar olmuştur. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından sonra, Anadolu’nun diğer vilayetlerinde olduğu gibi Sinop’ta da tamamen durmuş olan eğitim faaliyetleri, yeniden yapılandırılmaya başlanmıştır. İlk etapta ilk öğretimle birlikte özellikle orta öğretim kurumları ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. Ülkede bir taraftan istiklal mücadelesi verilirken bir taraftan da eğitim alanında mücadeleye devam edilmiştir. 1922 yılına gelindiğinde Sinop merkezde 12 ilk okulun (iptidai mektebi) açılmasına karar verilmiş olmasına rağmen, ancak 10 okulda eğitim verilebilmiştir. Aynı yıl Sinop, Boyabat, Ayancık, Gerze ilçeleri ve Durağan Nahiyesi’nde kapalı halde bulunan medreseler tekrar açılmıştır. Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra Atatürk önderliğinde, Türk toplumunu çağdaş medeniyet seviyesine ulaştırabilmek için eğitim ve öğretimin ilk okuldan yüksek öğretime kadar her alanında köklü çözümlere gidilmiştir. Eğitim alanındaki bu çalışmalardan Sinop’ta beklendiği kadar olmasa da payına düşeni almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.578
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)