Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 223
 İndirme 43
 Sesli Dinleme 1
TÜRKİYE’DE BÖLGESEL EKONOMİK DENGESİZLİKLER VE ÇÖZÜM YOLLARI
2018
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de özellikle 1980 sonrasında bölgesel farklılıklar giderek artmıştır. Yatırımların bölgeler arasında rantabl dağıtımı için özellikle az gelişmiş bölgeler için teşvikler getirilmiştir, Fakat sonuçta bunda muvaffak olunamamıştır. Nedeni ise o bölgenin ekonomik altyapısından önce sosyokültürel altyapısının değiştirilmesinin ne kadar zor olduğudur. Bölgesel dengesizlikler Türkiye’de özellikle doğu ve batı arasında çok önemli bir problem haline gelmiştir. Bununla ilgili olarak da her bölgede bölgesel kalkınma ajansları kurulmuştur. Bu ajanslar sayesinde bölgesel farklılıklar giderilmeye çalışılmıştır. Her ajans kendisi için bir kalkınma stratejisi benimsemiştir. Burada bütün gaye doğu ile batı arasında ki farkları en aza indirerek bölgesel kalkınmaya yardımcı olmaktır. Bölgesel dengesizlik kavramı ülkenin her tarafında görülmektedir. Nüfusta, tarımsal yapı da, gelir dağılımında, mali piyasalarda, ulaşım ve haberleşme de, sağlık ve eğitimde ülkenin her tarafında dengesizlikler hakimdir. Bu dengesizlikler sosyal, kültürel ve ekonomik olarak araştırılmalı ve nedenleri ortaya konularak ülke ekonomisinin gelişmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bölgenin özelliğine göre bir kalkınma stratejisi oluşturulmalı ve bölge planları buna göre yapılmalıdır. Özellikle az gelişmiş bölgelerde yatırım daha cazip hale getirilmeli ve bununla ilgili teşvik tedbirleri gerektiği şekilde uygulanmalıdır. Özellikle vergi teşvikleri burada çok önemli bir yer tutmaktadır. Vergilerde ki indirim yatırımları cazip hale getirmekte ve müteşebbislerin o bölgeye daha fazla yatırım yapmasına sebep olmaktadır. Fakat buna rağmen az gelişmiş bölgelere yapılan yatırımlar sayesinde bile dengesizliğin giderilemediği hatta giderek arttığı ve sonuçta başarısız olduğu anlaşılmıştır. Çünkü yatırımlar Dünya ile koordineli bir şekilde yapılmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.554
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)