Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 15
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TARAFTARI OLDUKLARI TAKIM İLE ÖZDEŞLEŞME DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin taraftarı oldukları takımlara karşı özdeşleşme durumlarının cinsiyet, ilgi duyulan spor dalı, taraftarı olunan takım ve sportif etkinliklere katılım sağlayıp sağlamadıkları gibi faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 383 (109 kadın, 274 erkek) öğrenci gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Veri toplama aracı olarak Wann ve Branscombe (1993) tarafından geliştirilen ve Türkçeye geçerlik güvenirlik çalışması Günay ve Tiryaki (2003) tarafından yapılan "Spor Taraftarı Özdeşleşme Ölçeği (Sport Spectator Identification Scale-SSIS) kullanılmıştır. Ölçek uç noktaların 1 ve 8 olduğu likert ölçeği formatında puanlanan 7 maddeden oluşmaktadır. 1 hiç önemli değil, hiç, hiç hoşlanmam; 8 ise çok önemli, bütünüyle, çok hoşlanırım gibi iki zıt ucu göstermekte ve ölçekten elde edilen yüksek puanlar özdeşleşmenin fazla olduğunu işaret etmektedir. Orjinal ölçeğin iç tutarlık katsayısı (Cronbach Alpha) .91 ve ortalama madde-toplam korelasyonu .59’dur. Verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılarak Kolmogorov smirnov, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testleri p=0,05 anlamlılık düzeyinde uygulandı. Araştırma bulgularına göre; ilgi duyulan spor dalı, taraftarı olunan takım ve rekreatif etkinliklere katılım durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir sonuç bulunmamıştır (p>0,05). Fakat, cinsiyet değişkeni ile özdeşleşme düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p<0,05). Elde edilen sonuçlar incelendiğinde cinsiyet faktörü ile özdeşleşme arasında anlamlı bir farklılık bulundu (p<0,05). Bu sonuca göre erkek öğrenciler (x̄=202, 64), kadın öğrencilere oranla (x̄=165,24) destekledikleri takımla daha özdeşleşme duygusuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.690
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)