Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 234
 İndirme 82
GERİ DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA İKİNCİ EL GİYSİLERİN TEKRAR KULLANIMA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
2018
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Tekstil ve moda sektörü dünyanın en eski ve en büyük aynı zamanda gelişmelere en açık sektörlerden biridir. Sektörün üretim sanayisi ve tüketim olanaklarına baktığımızda ise en fazla atık oluşturduğunu görmekteyiz. Hızla gelişen teknoloji ile doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve tüketimin buna bağlı olarak hızlanması çevresel sorunlara yol açmaktadır. Bütün bu etmenler çerçevesinde çevresel kirlilik oluşmaktadır. Geleceğe dair ciddi tehdit oluşturan bu durum karşısında ciddi endişeler kaçınılmaz olmaktadır. Gittikçe bozulan ekolojik denge, tükenen doğal kaynaklar ve yapay kaynaklara hızla yönelme ihtiyacı gibi sebeplerden dolayı moda tasarımcıları çevresel bilinç ve sosyal sorumluluk dahilinde “çevreye duyarlı tasarım”, “çevre dostu tasarım”, “yeşil moda” ve “yavaş moda” gibi doğa dostu anlayışlara yönelmektedirler. Bütün bu yönelmeler sürdürülebilir moda kavramını ortaya çıkarmıştır. Sürdürülebilirlik, son yıllarda moda literatüründe etik ve ekolojik sistem çerçevesinde önemli bir alanı kapsayan ve genişleyerek yerini sağlamlaştırmaya çalışan kavramlardan olmuştur. Burada önemli olan nokta kavramın yeni bir trend olmasının ötesinde bilinçli bir üretim ve tüketim alışkanlığımızı hayatımızın her safhasına yaygınlaştırmak olmalıdır. Geri dönüşüm, ileri dönüşüm, atıkların tamamının veya birkaç parçasının tekrar kullanıma kazandırılması üretim şekillerdendir. Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nde atıl duruma düşmüş giysiler temin edilmiştir. Eski giysiler üzerine deri, iplik, boncuk, zincir ve halka gibi çeşitli hazır giyimde kullanılan atık malzemelerden süsleme yöntemi ile yeni bir görünüm kazandırılmıştır. Bütün bu tasarımların yapım sürecinde en az enerji, malzeme ve maliyetini en düşük miktarda tutulmaya çalışılmıştır. Yeniden kullanılmaya hazır hale getiren örnek giysiler ile hem modada sürdürebilirlik hem de emeğe yapılan vurgu açısından önemli bir kaynak teşkil edeceği kaçınılmazdır. Tasarımcıların geleneksel ve çağdaş teknikleri bir arada harmanlayarak kullanması yeni araştırma alanlarını ortaya çıkaracak gibi görünmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.663
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)