Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 128
 İndirme 46
Serbest Bölgelerin Ekonomideki Etkinliği: Türkiye’deki Serbest Bölgeler Üzerine Bir Değerlendirme
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türkiye’deki serbest bölgelerin geçmişi Osmanlı İmparatorluğuna kadar dayanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında serbest bölgelerle ilgili çalışmalar yapılmış olmasına rağmen başarılı sonuçlar elde edilememiştir. Türkiye’de 24 Ocak kararlarıyla beraber serbest piyasa ekonomisinin benimsenmesi serbest bölgelerin ülke ekonomisi için önemini arttırmıştır ve 1985 yılında Serbest Bölgeler kanunu çıkarılarak köklü değişiklikler yapılmıştır. Serbest Bölgeler Kanununda serbest bölgeler; bulundukları ülkenin siyasi sınırları içinde olmalarına rağmen dış ticaret, vergi ve gümrük mevzuatı açısından gümrük hattı dışında sayılan, sinai ve ticari faaliyetler açısından daha geniş teşvik, avantajların ve muafiyetlerin sağlandığı yerler olarak tanımlanmaktadır. Serbest Bölgeler tanımında yer alan avantaj ve muafiyetlerle; yabancı sermaye yatırımlarını ve ihracatı arttırmak, yerli firmaların uluslararası rekabet güçlerini arttırmak, ihracata yönelik sanayilerin gelişmesini teşvik etmek, ülkeye döviz girişini arttırmak, yeni iş imkânlarıyla birlikte istihdam sorununun çözümüne yardımcı olmak, gelişmiş üretim ve yönetim tekniklerinin elde dilmesiyle ekonomik standartların yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada serbest bölgelerin kuruluş amaçları dikkate alınarak Türkiye’de kurulan serbest bölgelerin faaliyetleri irdelenmiş, bu amaçların gerçekleştirilme düzeyleri ve bölgelerin ekonomiyi yönlendirmedeki etkinliği incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Serbest Bölgelerin Ekonomideki Etkinliği: Türkiye’deki Serbest Bölgeler Üzerine Bir Değerlendirme
2019
Yazar:  
Özet:

The history of the free regions in Turkey dates back to the Ottoman Empire. Despite the work on free areas in the Republic's founding years, successful results were not achieved. In Turkey, the adoption of the free market economy, along with the decisions of 24 January, has increased the importance of the free regions for the country’s economy and in 1985 the Free Areas Act has made radical changes. In the Free Areas Act, free areas are defined as places where, although within the political borders of the country where they are located, more widespread incentives, advantages and exemptions are provided in terms of trade, tax and customs legislation, which are considered outside the customs line in terms of trade and trade activities. With the advantages and exemptions included in the definition of Free Areas; increasing foreign capital investments and exports, increasing the international competitive strength of local companies, promoting the development of export-oriented industries, increasing the foreign exchange entry into the country, helping to solve the problem of employment along with new business opportunities, achieving advanced production and management techniques, raising economic standards. In this study, the activities of the free regions established in Turkey, taking into account the establishment objectives of the free regions, and the level of achievement of these objectives, and the effectiveness of the regions in the direction of the economy, have been examined.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.700
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)