Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 120
 İndirme 48
 Sesli Dinleme 1
Uluslararası Göçlerin Dönüşümüne Dair Bir Değerlendirme
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Sosyal bilimlerin bütün alanlarında olduğu gibi göç çalışmalarında da tarihselci yaklaşım araştırılan konuyu kendi bağlamı içinde anlamaya yardımcı olur. Böyle bir anlayışla yola çıkarak bu çalışmada da sanayileşmeyle birlikte başlayan, aşağı yukarı 200 yıllık bir süreçteki göçler modernleşme, kapitalistleşme ve ulus devlet kavramları etrafında tartışılmıştır. İrdelenen dönemlerdeki sosyo-ekonomik şartlar göz önünde bulundurulmak suretiyle ilgili kavram ve süreçlerin zamana ve mekâna bağlı olarak göç üzerindeki etkilerini anlamak amaçlanmıştır. Immanuel Wallerstein’ın “Dünya Sistemleri Analizi”, Michael J. Piore’nin “İkiye Bölünmüş Emek Piyasası” kavramı ve Wilbur Zelinsky’nin “Hareketlilik Geşiş Hipotezi” kuramsal tartışmanın temel dayanak noktaları olmuştur. Gelişmiş devletlerin, “Sanayi Devrimi” ile başlayıp “İleri Sanayi Toplumları” aşamasının sonuna varana dek az gelişmiş devletlerden kabul ettikleri vasıfsız ve yarı vasıflı işçi göçlerinin önü post-endüstriyel üretim sürecine geçişle birlikte kapanmıştır. Gelişmiş devletler tarafından yoğun şekilde doğal kaynak ve emek sömürüsüne maruz kalan az gelişmiş devletlerde yaşayan toplumların yaşam imkânlarındaki kısıtlamalar onların cazibe merkezlerine yönelik uluslararası göçünü tam olarak engelleyememiştir. Önceki düzenli işçi göçlerinin yerini düzensiz ve zorunlu göçler almaya devam etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Uluslararası Göçlerin Dönüşümüne Dair Bir Değerlendirme
2019
Yazar:  
Özet:

As in all fields of social sciences, the historical approach in migration studies also helps to understand the subject that is studied within its context. Starting with such a understanding, this study also discussed the immigrations in a process of up to 200 years, which began with industrialization, around the concepts of modernization, capitalization and national state. It is intended to understand the effects of the concepts and processes related to migration depending on time and place to be taken into account by taking into account the socio-economic conditions in the Irdulan periods. Immanuel Wallerstein's "The World Systems Analysis", Michael J. Piore's "Two-Distributed Labour Market" concept, and Wilbur Zelinsky's "Mobility Transition Hypothesis" were the core foundation points of the theoretical discussion. The advanced immigration of unqualified and semi-qualified workers, which the developed countries accept from the less developed countries until the end of the "Industrial Revolution" phase, has been closed with the transition to the post-industrial production process. Restrictions in the living opportunities of societies in the less developed countries, which are severely exposed to natural resources and labour exploitation by developed countries, have not been able to completely prevent international migration to their attractions. Former regular workers’ migrations have continued to be replaced by irregular and compulsory migrations.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.608
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)