Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 48
 İndirme 20
İSLAM COĞRAFYASINDA GÖÇ VE MÜLTECİLİĞİN SOSYOLOJİK SEBEP VE SONUÇLARI: GÖÇ KURAMLARI ÇERÇEVESİNDE BİR İNCELEME
2016
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı İslam coğrafyasında yaşanan göç ve mülteciliğin sosyolojik sebep ve sonuçlarını göç kuramları çerçevesinde incelemek olarak belirlenmiştir. Bu anlamda, çalışmada öncelikle göç kuramlarına değinilmiş ve bu kuramlar çerçevesinde İslam coğrafyasında meydana gelen göç hareketleri irdelenmiştir. Bunu takiben göçlerin sosyolojik sonuçları da bu çalışma kapsamında ele alınmıştır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki 19. yüzyıl ile birlikte genellikle iç veya dış savaş temelli olan ve Müslümanların göç etmesine ve aynı zamanda Müslüman ülkelerin göç almasına sebep olan birçok toplu göç hareket yaşanmıştır. Buna göre İslam coğrafyasında yaşanan göçler ilk olarak Petersen’in 5 Göç Tipinden Zoraki (forced) Göçler kuramı ile açıklamak mümkün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İslam coğrafyasında yaşanan göç olgusunu açıklayan bir diğer teori ise Merkez-Çevre teorisi olarak belirlenmiştir. Ülkeleri, çevre ülkeler ve merkez ülkeler olmak üzere iki bölüme ayıran bu teoride, merkez ülkeler çok gelişmiş ve göç alan; çevre ülkeler ise az gelişmiş ya da gelişimi hâlihazırda sürmekte olan ülkelere karşılık gelmektedir. İslam coğrafyasında diğerleri kadar etkili olmasa da yaşanan iki önemli göç olgusu daha bulunmaktadır. Bunlardan ilki daha önceden göç etmiş aile veya yakın çevre insanları ile birlikte olabilme arzusundan kaynaklanan göçler ve diğeri ise kişisel kararlara bağlı olan serbest göç tipleridir. Bu göçlerden ilki ilişkiler kuramı ile daha net bir şekilde açıklanırken diğeri ise yine Petersen’in 5 Göç Tipinden “serbest göç” kuramıyla açıklanmaktadır. Savaşlar ve baskı neticesinde göç etmek zorunda kalan halk çok çeşitli sosyal travmalar ile karşılaşmaktadır. Bu travmaların ilki göç etmek durumunda kalmak ile başlamakla beraber, göç ediş sırasında ölüm ile bile karşılaşılıyor olmasıdır. Bu çeşit zorlu şartlarda yaşanılan göç sonucunda varılması hedeflenen ülkeye gelindiğinde de sorunlar bitmemekte daha da ço- ğalmaktadır. Diğer sebeplerden dolayı göç eden bireyler için de sosyal sorunlar oldukça fazladır. Bu sorunların en başında ise yerli halk ile uyum gelmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.485
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi