Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 27
Türkiye’de Askerî İhtilallerin Yapısal Analizi: Dinî, Kültürel Süreklilikler ve Değişimler
2019
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Türkiye’de meydana gelen askerî ihtilaller ile dinî yapı arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Din sosyolojisi açısından ihtilal kültürü ile din arasındaki yapısal, kültürel ilişkiler ve etkileşimler sorununa cevap aranmıştır. Araştırmada askerî ihtilallerin, toplumsal, kültürel ve dinî boyutlarını betimsel olarak anlamak, bununla ilgili meydana gelen süreklilik, değişme ve dönüşümleri tespit emek hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda askerî müdahalelerde bazı düzenliliklerin ve temel yapısal süreçlerin etkin rol oynadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık ordunun ihtilal geleneğini, Cumhuriyet dönemiyle birlikte farklı değişim ve dönüşümlere sahne olmuştur. İhtilallerin bazı toplumsal yapısal özellikleri değişmiş ancak dinî ve kültürel yapı süreklilik arz etmiştir. Bu nedenle asırlardır ordu, ihtilal ve din etkileşiminin tetiklediği “din elden gidiyor” veya “şeriat geliyor” şeklinde güdülenen bu paradoksal durum hemen hemen hiç aşınmadan zamanımıza kadar taşınmış sosyo-kültürel ve söylemsel bir kalıptır. İhtilallerin Osmanlı döneminde şeriattan uzaklaşıldığı, Cumhuriyet döneminde ise irtica ve şeraitin rejimi tehlikeye attığı gerekçesiyle yapılması, ihtilal hareketlerinde dini faktörün etkinliğini ve sürekliğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Structural Analysis of Military Conflict in Turkey: Religious, Cultural Continuity and Change
2019
Yazar:  
Özet:

This study discussed the relations between military conflicts and religious structures that occurred in Turkey. Religious sociology has sought an answer to the question of the structural, cultural relations and interactions between the conflicting culture and religion. The study aims to understand the social, cultural and religious dimensions of military conflicts, to identify the continuity, changes and transformations that occur in connection with it. The research has found that some regulations and basic structural processes have played an effective role in military interventions. In contrast, the conflicting tradition of the army, along with the period of the Republic, has been the scene of different changes and transformations. Some of the social structural characteristics of the conflicts have changed but the religious and cultural structure has provided continuity. Therefore, this paradoxal situation, driven by the form of "religion goes away" or "sheriat comes" for centuries, which has been triggered by army, conflict and religious interaction, is a social-cultural and speech model that has been moved to our time almost without any overthrow. The fact that the conflicts were carried out in the Ottoman period, and in the Republic period the Irtica and the Sherait regime were threatened, demonstrates the effectiveness and continuity of the religious factor in the conflict movements.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.445
Toplum Bilimleri Dergisi