Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 16
CÂHİLİYEDEN İSLÂM’A, YESRİB’DEN MEDİNE’YE SÜNNET’İN TOPLUMU DÖNÜŞTÜRMESİ: SÜNNET SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME
2019
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Farklı tanımları yapılabilirse de Sünnet sosyolojisi, Sünnet’in İslâm toplumunu dinî, kültürel, sosyal açılardan değiştirip dönüştürmesi, hayatın hemen her alanı ile ilgili düzenlemeler getirerek yeni bir yapılanma içine girmesi; zihinlerde, kalplerde, inanç ve uygulamada inkılap niteliğinde değişiklikler gerçekleştirmesi olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple bu çalışmada önce İslâm öncesi Câhiliye toplumunun dinî, kültürel, sosyal ve ticârî yapısı ve uygulamaları zikredilerek Sünnet’in bunlara karşı tutumu üzerinde durulacaktır. Esasen Sünnet, hazır bulduğu inanç, ibadet ve âdet ve uygulamalara karşı üç biçimde tavır geliştirmiştir: a. Sünnet’in bazı Câhiliye inanç ve uygulamalarını kökünden reddetmesi, b. Sünnet’in bazı Câhiliye inanç, ibadet ve uygulamalarını olduğu gibi ibka etmesi, c. Sünnet’in bazı Câhiliye inanç ve uygulamalarının İslâm’a uymayan kısımlarını düzelterek ıslah etmesi. Konumuza zemin teşkil etmesi bakımından önce Câhiliye ve Sünnet kavramları üzerinde kısaca bilgi verilecek, ardından Mekke’den Yesrib’e, Yesrib’den Medine’ye toplumsal değişimin dinamikleri ile sosyal süreçler ve Sünnet meselesi üzerinde durulacaktır. Metot olarak Câhiliye dönemi ve İslâm dönemi mukayeseli olarak ele alınacak, bu suretle iki paradigmanın yaklaşımını daha somut olarak tespit etme imkânı gözetilecektir. İlgili dönemlere dair erken dönem tarih kaynakları ve hadis literatüründeki veriler, sosyolojinin işlevsel paradigma prensiplerine göre yorumlanıp değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

From Islam to Islam, from YESRIB to MEDINE: The transformation of the society of SUNNET: A evaluation from the SUNNET sociology
2019
Yazar:  
Özet:

Although different definitions can be made, Sunnite sociology can be regarded as the transformation and transformation of Sunnite’s Islamic society from religious, cultural, social aspects, the introduction of arrangements related to almost every field of life into a new structure; the realization of changes in the minds, hearts, beliefs and practices in the incrusting nature. This is why in this work first the religious, cultural, social and commercial structure and practices of the pre-Islam community will be mentioned and the attitude of the Sunnah against them will be focused on. Three kinds of beliefs, and three kinds of beliefs, and three kinds of beliefs, and three kinds of beliefs, and three kinds of beliefs, and three kinds of beliefs. (a) the rejection of certain beliefs and practices to the Cahili, and b. He is the one who believes, believes, and is the one who believes, and is the one who believes. C. The Sünnet refines some of the Faiths and practices of the Câhiliye by improving the parts that do not conform to Islam. In terms of the ground forming of our position, we will be briefly informed about the concepts of Cahiliya and Sunnah, then from Mecca to Yesrib, from Yesrib to Medina, we will focus on the dynamics of social change and social processes and the question of Sunnah. As a method, the Cahiliye period and the Islamic period will be treated comparatively, thus the possibility of identifying the approach of the two paradigms more concrete will be observed. Early period historical sources and data in the Hadith literature on the relevant periods will be interpreted and evaluated according to the functional paradigm principles of sociology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.469
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi