Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 196
 İndirme 106
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI SÜRECİNDE VE SONRASINDA MUSUL
2018
Dergi:  
Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)
Yazar:  
Özet:

1914-1918 yılları arasında yaşanan I. Dünya Savaşı sonrasında 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması sonucunda kalıcı barışın imzalanması için İsviçre’nin Lozan kentinde görüşmeler yapılması kararlaştırılmıştır. Lozan’da yapılan bu barış görüşmeleri sırasında Musul Meselesi, Türkiye ve İngiltere arasında sorun olmuştur. Türkiye Musul’un kendilerine ait bir coğrafya olduğunu tarihsel süreci ile ispatlamaya çalışmıştır. Musul Meselesi’ne Lozan Konferansı’nda bir çözüm bulunamamıştır. Barış antlaşması kesintiye uğramasın diye Musul Meselesi, Türkiye ve İngiltere arasında Milletler Cemiyeti’nin hakemliğinde 9 ay içerisinde çözümlenmek için sonraya bırakılmıştır. Türkiye ve İngiltere, Musul Meselesi için 1924’te Haliç Konferansı’nı düzenlemiştir. İngiltere ile Türkiye arasında Bürüksel Hattı denilen geçici sınır bölgesi çizilmiş ve kanlı olayların önüne geçilmiştir. İngiltere, Musul’u Türkiye’ye bırakmamak için Nasturi ve Şeyh Sait isyanlarını desteklemiştir. 1926 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ile Musul, İngiliz mandası olan Irak’a 500.000 İngiliz Sterlini karşılığında bırakılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 123
Atıf : 56
Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)