Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 155
 İndirme 29
İBİŞ’İN RÜYASI TİYATRO METNİNDE OYUN HAYAT BENZERLİĞİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Tarık Buğra’nın dikkat çekici tiyatro metinlerinden biri olan İbiş’in Rüyası, gerek karakterlerin işlenişi gerek tiyatro tekniği bakımından Türk edebiyatının önemli eserlerindendir. Önce tiyatro metni olarak tasarlanan sonra roman olarak vücut bulan metin daha sonra tiyatro metni olarak da kaleme alınmıştır. Dış öyküde tiyatrocu Nahit ve Hatice’nin tanışma ve âşık olma hikâyeleri anlatılırken kuliste yaşanan olayların içine sahnede gösterime sunulan İbiş’in Rüyası adlı oyun metni yerleştirilmiştir. Bu iki metnin en dışında ise yer yer bir meddah havasıyla Nahit ve Hatice’nin başına gelecek olan olayları sezdiren Vasıf karakteri durmaktadır. Bu üç katmanlı yapıdaki oyun karakterleri, alın yazısı-oyun metni-gerçek hayat-oyun arasında gidip gelirken ortaya derinlikli ruh tasvirleri çıkmakta ve yer yer metnin yazarı Tarık Buğra’nın ve tiyatro oyuncusu Naşit Özcan’ın hayatından kesitler sunulmaktadır. Geleneksel tiyatro ile modern tiyatroyu birleştiren eser, karakterlerin konuşmalarında geçen kimi ibarelerle Türk edebiyatının ve Türk tiyatrosunun yanı sıra dünya tiyatrosunun önde gelen temsilcilerine yapılan atıflarla süslenmiştir. İbiş’in Nahit’e, Nahit’in Tarık Buğra’ya geçişleri bu metnin Freud’un “yazarlar ve gündüz düşleri” ile ilgili kuramı göz önünde tutulduğunda rüya içinde rüya metni olarak okunabileceğini göstermektedir. Tanrı’nın kulların kaderini yazması, Tarık Buğra’nın Nahit’i kaleme alması ve Nahit’in de İbiş’i yazarak adeta onun kaderini tayin etmesi metnin, “yazmak, yazgı ve yaratıcılık” kavramlarına dikkat çekmesi bakımından önemlidir. Tiyatro kurgusunun yanında karakter yaratmada da ustalık gösteren Tarık Buğra, diğer metinlerinde olduğu gibi İbiş’in Rüyası metninde de insanı sorgulamıştır. Çalışmanın amacı Tarık Buğra’nın yazmış olduğu İbiş’in Rüyası tiyatro metninde iç içe geçmiş metinleri rüya, yazgı, yaratıcılık, oyun bağlamında incelemektir.

Anahtar Kelimeler:

The dream of the theatre is the same as the life of theatre.
2019
Yazar:  
Özet:

The dream of Ibish, one of the notable theatrical texts of Tarık Buğra, is one of the important works of Turkish literature in terms of the theatrical technique and the processing of the characters. It was first designed as a theatrical text, then the text found the body as a novel, then it was also taken as a theatrical text. In the outer story, the theatrist Nahit and Hatice's dating and falling in love stories are told, while the events in the kulis have been placed in the play text called the dream of Ibish, which is presented on the stage. In addition to these two texts, the Vasıf character that senses the events that will happen to Nahit and Hatice with an infertile atmosphere stands. The game characters in this three-layer structure are presenting profound spirits when they go and come between the script-play-text-real life-play and the place text writer Tarık Buğra and the theatre actor Naşit Özcan's life are presented. The work that combines traditional theatre with modern theatre is decorated with references to the leading representatives of Turkish literature and Turkish theatre, as well as the world theatre, with some words passing through the conversations of the characters. The transitions of Ibish to Nahit, and the transitions of Nahit to Tarık Buğra show that this text can be read as a dream text in the dream when taken into account Freud's theory of "writers and day-to-day dreams". It is important that God writes the fate of the servants, that the Tarık Buğra takes the Nahit as a pen and that the Nahit also determines his fate by writing the Ibish, for the text to draw attention to the concepts of "writing, writing and creativity". In addition to the theatre phantom, Tarık Buğra, who has also been skilled in creating characters, as in other texts, has also questioned the person in Ibish's Dream text. The purpose of the study is to study the text in the dream, writing, creativity, and play context in the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, the dream, and the dream.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 307
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature