User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 24
 Downloands 8
DOĞANIN TEMSİLİ VE DÖNGÜSÜNE BAKIŞ BAĞLAMINDA BELGESEL FİLM: HONEYLAND VE KAMİLET ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Journal:  
Turkish Studies Social Sciences
Author:  
Abstract:

Belgesel film, toplumsal alanda birçok işleve sahiptir. Var olanın kayıt altına alınmasında başat bir rolü olan belgesel film, bu sayede, temsilî olarak kültürel, toplumsal olgu ve olayları aktararak büyük bir işlevi yerine getirir. Her tür canlının birbirleri ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen çevrebilim, denge üzerine kurulmuştur. Günümüzde, ekolojinin kapsamında olan olumlu ya da olumsuz birtakım konular mevcuttur. Bu bağlamda, küresel ekolojik sorunlar, lokal sorunları da beraberinde getirmekte ya da lokal sorunlar küreselleşmektedir. Diğer yandan her coğrafyanın kendine özgü dinamikleri var olmaya devam etmekte ve ekolojik dengeyi koruma adına, çeşitli edimler gerçekleştirilmektedir. Belgesel film, temsilî olarak bu edimleri ya da kendi keşiflerini kayıt altına almakta ve yaşamsal döngüye sanatsal anlamda katkı koymaktadır. Honeyland adlı belgesel filmin yönetmenleri Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov ve Kamilet adlı belgesel filmin yönetmeni İlkay Nişancı ile yapılan derinlemesine mülâkatlarla belgesel filmde doğanın temsili ve döngüsüne olan katkının nasıl gerçekleştirildiğine dair betimsel veriler elde edilmiştir. Doğanın temsili ve döngüsünün kayıt altına alınması, ekolojik denge temelli görsel-işitsel üretimlerin yapılması, hem kültüre yapılan bir katkıdır hem de ekolojik okumalara olanak sunan bir araç olabilmektedir. Gelinen noktada, küresel ekolojik sorunlar ve bu sorunların yansılarına lokal çözümler ortaya konulmaktadır. Belgesel filmin bu noktada işlevi, özellikle gerçekleştirildiği ülkenin ekolojik yapılanmasını betimlemesidir. Bu bağlamda çalışmada, bir Makedonya belgeseli olan Honeyland ve Türkiye’den Kamilet adlı belgesel filmler; benzer konuları, doğanın temsili ve döngüsüyle olan ilişkisi betimlenmektedir. Çalışmanın amacı ise; doğanın temsili ve döngüsüyle olan ilişkinin belgesel filmlerde nasıl gerçekleştirildiğinin analizinin ortaya konulmasıdır. Çalışma, film yönetmenleri ile yapılan derinlemesine mülâkat tekniği yanında karşılaştırmalar üzerinden betimsel analizler yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Doğanın temsilinin her kültürde benzer özellikler gösterebildiği; ancak belgesel filmde çeşitli farklılıkların film dili olarak şekillendiği, doğanın temsilinin farklı bakışlarla ortaya konulduğu ve bu sinematografik edimin diğer disiplinlerle yakın bağlantı içerdiği tespit edilmiştir.

Keywords:

Documentary Film: A Review of Honeyland and the Community
2019
Author:  
Abstract:

The documentary film has many functions in the social field. The documentary, which plays a key role in recording the existing, thus performs a major function by transmitting cultural, social facts and events representatively. The environmental science that studies the relationships of each animal with each other and its surroundings is based on balance. Nowadays, there are a number of positive or negative issues within the framework of ecology. In this context, global ecological problems, local problems are bringing together or local problems are globalizing. On the other hand, the dynamics of each geography continue to exist, and various actions are carried out for the preservation of ecological balance. The documentary is representatively recording these acts or its own discoveries and contributes artistically to the life cycle. The director of the documentary Honeyland Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov and Kamilet, the director of the documentary Primay Shutter, with the profound properties of the documentary, the documentary has obtained visual data on how the contribution to the representation and cycle of nature was achieved. The recording of the representation and cycle of nature, the production of visual and hearing productions based on ecological balance, is both a contribution to culture and a means that enables ecological readings. At this point, local solutions are presented to the global ecological problems and the reflections of these problems. The documentary’s function at this point is to describe the ecological structure of the country in which it is performed. In this context, a documentary of Macedonia, Honeyland and Kamilet from Turkey; similar topics, representation of nature and the relationship with the cycle are depicted. The purpose of the study is to reveal how the relationship with the representative and cycle of nature is performed in documentary films. The study was carried out with the method of imaging analyses through comparisons along with the deep-property technique done with film directors. It has been found that the representation of nature can have similar characteristics in every culture; but in the documentary the various differences are formed as the film language, that the representation of nature is presented with different perspectives, and that this cinematographic act contains a close connection with other disciplines.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Turkish Studies Social Sciences

Field :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 677
Cite : 918
Turkish Studies Social Sciences