Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 12
HELEN KELLER’İN HAYAT ÖYKÜSÜNDEN BEYAZPERDEYE METİNLERARASI BİR BAKIŞ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Sinema var olduğu zamandan bugüne özgün senaryolar kadar kaynak metin olarak roman, çizgi roman, gerçek yaşam öyküsü, tarihi gerçekler, tiyatro, şiir vb. birçok olay veya yapıttan faydalanışını sürdürmektedir. Faydalandığı bu kaynakları kimi zaman aslına oldukça benzer kimi zaman birebir yansıtarak kimi zaman da serbest bir stille aktarma yoluna gitmektedir. Günümüzde kendisinden önceki filmi referans alan yeniden çevrim filmler de büyük rağbet görmektedir. Özellikle ses getiren yapımlar yeniden çevrim filmler olarak tekrar çekilirken bulunduğu dönemin siyasi ve sosyo-kültürel yapısına uygun yeni anlamlar kazanmakta ve böylece popülerliğini canlı tutmaktadır. Bu çalışmada Helen Keller’in otobiyografik hayat hikâyesinden uyarlanan The Miracle Worker, Benim Dünyam filminin yeniden çevrim olarak uyarladığı Black ve Benim Dünyam filmleri karakterler, tema, zaman- mekân, olay örgüsü, anlatı inşası ve kültürel yapı yönünden metinlerarasılık bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İncelenen filmlerde orjinal metnin nasıl ve ne şekilde aktarıldığı, ortaya çıkan benzerlikler ve farklılıkların filmlerde hangi anlamları inşa ettiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle Amerikan ve Türk Sineması’ndaki uyarlama eserlerde gerçek yaşam öyküleri ve gişe başarısındaki yerine değinilmiş, daha sonra Helen Keller’in otobiyografik hayat hikâyesine ve bu hikâyeden beyazperdeye aktarılan bu üç filmin metinler arası bağlamda karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen veriler karakterler, tema, zaman-mekân, olay örgüsü, anlatı inşası ve kültürel yapı açısından değerlendirildiğinde; 1962 yapımı The Miracle Worker filminin orijinal metine sadık bir film olarak dönemi ve öyküyü başarılı bir şekilde yansıttığı; 2000’li yıllarda çekilen Black ve remake’i Benim Dünyam’da siyasi, kültürel ve sosyo- ekonomik yapıya özgü hikâyede bazı düzenlemeler ve dönüşümler yapıldığı görülmüştür. Böylelikle orijinal metinin farklı filmlerde yeni anlamlar kazanarak popülerliğini günümüzde de sürdürdüğü anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences