Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 20
AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN VAZGEÇMEK: TARİHSEL VE EKONOMİK BİR YAKLAŞIM
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin Avrupa özelinde Batı ile olan ilişkileri tarihsel bağlamda birçok tartışmanın konusunu oluşturmuştur. Tarihsel boyutta Batılılaşma/modernleşme olarak tanımlanabilen bu süreç, 20. yüzyılın ikinci yarısından bugüne Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerinde de çeşitli yansımalara sahiptir. Bu yansımalar kapsamında ilişkilerin tarihsel, sosyo-kültürel, ekonomik, politik, kurumsal ve hukuki faktörler gibi birçok perspektife sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışma da özellikle tarihsel ve ekonomik perspektif kapsamında Türkiye-AB ilişkilerinin süreklilik ve bağımlılık boyutunu analiz etmek amacını taşımaktadır. Çalışmanın odağı Türkiye-AB ilişkileri ve bu ilişkilerdeki tarihsel süreklilik ve ekonomik bağımlılık üzerinedir. Gerek tarihsel gerekse ekonomi-politik olarak bir durum analizi yapılmıştır. Özellikle Türkiye-AB ilişkilerinde belli dönüm noktalarındaki söylemler ve reel durum dikkate alınmıştır. Makalede olası bir üyelik durumunda ortaya çıkabilecek olan avantaj ve dezavantajlardan çok reel dünyada sürecin bir bağımlılık yarattığı üzerinde durulmaktadır. Öncelikle çalışmada Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel zeminde ekonomi politiği tartışılmıştır. Sonra ekonomik veriler temel alınarak karşılaştırmalı tablo ve grafikler kullanılarak tarihsel perspektif desteklenmiştir. Bu bağlamda özellikle Türkiye ve AB arasındaki ticaret verileri üzerinde durulmuştur. Bu verilerden hareketle uzun dönemde ekonomik bir bağımlılık söylemi daha güçlü hale gelmiştir. Neticede AB ile ilişkilerin askıya alınması veya tamamen koparılması söylemlerinin tarihsel ve ekonomik olarak kısa ve orta vadede kuvvetli bir olasılık taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmayla Türkiye-AB ilişkileri üzerine alternatif bir bakış sunularak literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Exit from the European Union: a historical and economic approach
2019
Yazar:  
Özet:

The relations of Turkey with the West in particular in Europe have formed a topic of many discussions in the historical context. This process, which can be historically defined as Westernization/modernization, has various reflections in the relations of Turkey with the European Union (EU) from the second half of the 20th century to the present. Within these reflections it is known that relationships have many perspectives such as historical, socio-cultural, economic, political, corporate and legal factors. This study also aims to analyze the extent of continuity and dependence of the Turkish-EU relations in the context of historical and economic perspective. The focus of the study is on the Turkish-EU relations and historical continuity and economic dependence in these relations. A historical and political analysis of the situation is needed. Specifically in the relations between Turkey and the EU, statements and real situations have been taken into account. The article focuses on the advantages and disadvantages that may arise in the case of a possible membership in the very real world that the process creates a dependence. First of all, the study discussed the economic policy on the historical ground of the Turkish-EU relations. Then the historical perspective is supported using comparative tables and graphs based on economic data. In this context, the focus was on trade data between Turkey and the EU. With the move from these data, the economic dependency speech has become stronger over the long term. Finally, the conclusion was that the statements of suspension or complete breakdown of relations with the EU had no historically and economically strong possibility in the short and medium term. The study aims to contribute to literature by providing an alternative view on the relations between Turkey and the EU.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences