Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 12
ATAERKİL SÖYLEMLER, ÇOKEŞLİ YAŞAMLAR: ANTAKYA'DA YAŞAYAN SURİYELİLER
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Türkiye’ye geçici korunma statüsüyle kabul edilen Suriyeli kadınların çok kadınlı evliliğe yönelik tutum ve davranışlarını anlamayı amaçlamıştır. Son yıllarda Türkiye’nin sınır illerinde göçe yönelik yapılan çalışmalar, Suriyeli kadınların yerel kadınlar üzerinde yarattığı tedirginliği ortaya koymaktadır. Yerel kadınlar, Suriyeli kadınların eşlerini etkilediğini buna bağlı olarak da yörede boşanmaların ve çokeşli evliliklerin arttığı yönünde endişelerini ortaya koymuştur. Bu durumu araştırmak amacıyla 2018 Aralık, 2019 Şubat aylarında, Antakya’da ve Antakya Kızılay Merkezinde 20 Suriyeli kadın ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Her toplum kendine özgü soyo- kültürel ve ekonomik koşullar çerçevesinde yaşama dair farklı uyarlanma biçimleri geliştirdikleri göz önünde bulundurulduğunda gündelik hayatı farklı deneyimleyen kadınların, karşılaştıkları güçlüklerle başa çıkabilmek amacıyla farklı stratejiler geliştirmeleri muhtemeldir. Kişisel bakım ve güzel görünmeye gösterdikleri önem her ne kadar Suriyeli kadınlar tarafından kültürel bir kimlik olarak ifade edilse de, derinlere inildikçe bu yönelimin ataerkil söylemlerle sürekli üretilen bir alanı işaret ettiği görülür. Eril bakış açısıyla sürekli inşa edilen bu alanın aktarıcısı, denetleyeni, yargılayanı kadındır. Sonuç olarak, Suriyeli kadınlar çok eşliliği hoş karşılamamakta ve buna yönelik stratejiler geliştirmektedir. Kadın söylemlerinde tespit edilen her koşulda bakımlı ve güzel görünme, eşe cevap vermeme, sabretme, eşi şımartma gibi kültürel kodlar, bir sarmal yapı içerisinde kadının konumunu şekillendirmekte ve aynı zamanda Patriarkiyi beslemektedir. Çünkü kadın, “kuma” tehdidine karşı, eşinin tüm isteklerini öncelemekte, onu her koşulda “hoş” tutma gayreti içerisinde kalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 945
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences