Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 97
 İndirme 35
TARİHİ ÇEVREDE KENT MOBİLYALARININ TASARIMINA BİR YAKLAŞIM: SAFRANBOLU ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Kent, içindeki doğal ve yapay çevrenin bir araya gelmesiyle oluşan bir bütündür. Yapay çevreyi oluşturan en önemli öğelerden birisi kent mobilyalarıdır. Kent mobilyaları, bir kentin planlanması, kentsel yaşam mekanlarının oluşturulması ve kent kimliğinin öne çıkarılmasında en önemli öğeleridir. Kent mobilyaları, kentsel mekanları yaşanılabilir alanlara dönüştüren, konfor ve estetik katan elemanlar olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kent mobilyaları insanların kent içerisindeki günlük yaşam ihtiyaçlarına cevap vererek kentsel yaşam kalitesini de yükseltmektedir. Kent mobilyaları kentin tarihi yapısı, sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik değerleri incelenerek tasarlandığında kent kimliğini ön plana çıkartmaktadır. Kent mobilyaları, kentlerde plansız ve düzensiz yerleştirildiğinde görsel kirliliğe sebep olduğu gibi çevreyle birlikteliği sağlandığında ise uyum ve konfor açısından olumlu etki yaratmaktadır. Ayrıca, kent mobilyaları doğru tasarlanmadığında, kent kimliğine yeterince katkı sağlayamamakta ve kentin imajını geliştirememektedir. Bu sebeple, Dünya Miras Kenti olan Safranbolu’daki bu eksikliğin giderilmesi için tarihi değerlere saygı çerçevesinde, kent içinde tasarımsal dil bütünlüğü oluşturacak ve kentin kimliğini kuvvetlendirecek özgün tasarımlar oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Daha önce bu konuyla ilgili benzer bir çalışma yapılmamakla birlikte, bu alanda önemli bir açık olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma kapsamında, müze kent Safranbolu’nun mevcut durumu analiz edilerek tarihi çevredeki eksik kentsel mobilyalar saptanmış ve kentin kimliğini ön plana çıkaracak özgün tasarım önerileri getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
Turkish Studies Social Sciences