Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 51
 İndirme 20
Ortaöğretim Öğrencilerinin Rehberlik Dersine İlişkin Algılarının Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Günümüz dünyasının ihtiyaç duyduğu insan profili, hızlı bir değişim ve gelişim içindeki dünyaya ayak uydurabilecek niteliklerle dolu olmalıdır. Bu sebeple okulların rolü bireylerin akademik gelişiminin yanında, onların çağın ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliklere sahip, başarılı ve mutlu nesiller olmasına yardımcı olmaktır. Bu bağlamda okullardaki tüm birimlerinin yanında okul rehberlik servisleri de önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple, okullarda PDR hizmetlerinin etkin ve nitelikli olmasını gerekir. Rehberlik servisinin değerlendirilmesi de bu birimlerin gelişmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması açısından önemlidir. Bu çalışmada, ortaöğretim öğrencilerinin okul programlarında yer alan rehberlik dersine ilişkin algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2016-2017 öğretim yılında, Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ilde, oranlı küme örneklemesi yöntemiyle belirlenmiş 11 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 2789 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen Rehberlik Dersi Algı Ölçeği (RDAÖ) kullanılmıştır. Araştırmada, elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda öğrencilerin ölçek maddelerine vermiş oldukları cevapların genel ortalamasının kararsızım aralığına denk geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin rehberlik dersine yönelik algılarının, cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi, anne-baba gelir ve eğitim düzeyine göre değiştiği de görülmüştür. Diğer yandan, öğrencilerin olumlu algıya sahip olmadığı konular göz önünde bulundurularak, ileride rehberlik derslerinde gerekli düzeltme ve iyileştirmelerin yapılabileceği hususlar da çalışmada ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Identifying the perceptions of high school students in the course of guidance
2019
Yazar:  
Özet:

The human profile that today’s world needs must be full of qualities that can fit the world in rapid change and development. Therefore, the role of schools is to help individuals, in addition to their academic development, be successful and happy generations with the qualities that can meet their age needs. In this context, in addition to all the units in the schools, school guidance services also have an important place. Therefore, PDR services in schools should be effective and qualified. The assessment of the guidance service is also important for the development of these units and for the implementation of the necessary arrangements. This study aims to identify the perceptions of high school students about the guidance course included in the school programs. The study was conducted in the 2016-2017 academic year, on 2789 students who studied in 11 secondary education institutions, determined by the method of proportional crowd sampling in a province located in the West Black Sea Region. The guidance lesson perception scale (RDAÖ) developed by researchers as a data collection tool has been used. In the study, the data obtained was analyzed using the methods of frequency, percentage, arithmetic average and one-way variance analysis (ANOVA). At the end of the study, the conclusion was that the general average of the answers that students gave to the scale matters equal to the unstable range. It has also been seen that students' perceptions of the course of guidance vary according to gender, school type, class level, parents' income and education level. On the other hand, taking into account the topics that students don’t have a positive perception, the facts in the study have also been revealed that the necessary corrections and improvements in future guidance courses can be made.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.268
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
121/239

Turkish Studies Educational Sciences