Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 107
 İndirme 16
TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN DRAMA KULLANIM DURUMLARI (Zonguldak İli Örneği)
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmayla, Türkçe öğretmenlerinin derslerde drama kullanım durumlarının ve kullanım sonucunda gözlemledikleri etkilerin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, nitel araştırma kapsamında yer alan görüşme yöntemi ile veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. MEB’e bağlı okullarda görev yapan 54 Türkçe öğretmeni ile görüşülmüştür. Görüşmelere katılan öğretmenlerin bilgi ve görüşleri görüşme formlarına kaydedilmiş ve sonrasında formlar doküman analizi ile incelenmiştir. 51 (%94,4) öğretmenin derslerde drama kullandığı 3 (%5,6) öğretmenin kullanmadığı belirlenmiştir. Derslerinde drama kullanmayan öğretmenlerin kullanmama sebeplerine bakıldığında bir öğretmenin kendinden kaynaklı olarak dramayı kullanmadığı, bir öğretmenin drama eğitimi almadığından kullanmadığı ve bir öğretmenin ise öğrencileri sınava hazırladığı için kullanmadığı ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak öğretmenlerin neredeyse tamamına yakınının derslerinde eğitici dramayı kullandıkları anlaşılmaktadır. Drama kullanmanın ne gibi yararları olduğu sorulduğunda görüşü alınan toplam 54 Türkçe öğretmeninden 34’ü (%63) öğrencilerde iletişim becerilerini geliştirdiğini 27’si (%50) etkili öğretim sağladığını, 25’inin (%46) öğrencide özgüven oluşturduğunu gözlemlediklerini belirtmektedir. Öğretmenlerden 17’si (%31) dramanın empati geliştirmelerine faydası olduğunu, 15 (%27) öğretmen ise dramalar sayesinde öğrencilerin takım olma bilinci kazandıklarını bildirmiştir. 13 (%24) öğretmen drama uygulamalarında öğrencilerin derse aktif katılımının arttığını belirtmiştir. Öğrencide hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirdiğini belirten 9 (%16) öğretmen bulunmaktadır. 8 (%15) öğretmen ise dramanın öğrencide duygusal zekâ gelişimine ve kişiliğinin şekillenmesine katkısı olduğunu belirtmiştir. Ancak öğretmenlerin drama etkinliklerinin eleştirel düşünmeyi geliştirmesi hususuna hiç değinmedikleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The situation of the use of the drama of Turkish teachers (example of Zonguldak)
2019
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the conditions of the use of the drama in the lessons and the effects they observe in the use result. The research was carried out using semi-configured forms of conversation created by researchers as a data collection tool with the method of conversation included in the quality research framework. 54 Turkish teachers working in MEB-related schools have been discussed. The information and opinions of the teachers who participated in the interviews were recorded in the interviews forms and then the forms were examined by document analysis. 51 (94.4) teachers used the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6) teachers did not use the 3 (5.6). When it comes to the reasons why teachers don’t use drama in their classes, it turns out that a teacher doesn’t use the drama as a source of himself, that a teacher doesn’t use it because he doesn’t get drama training, and that a teacher doesn’t use it because he prepares students for the exam. As a result, it is clear that almost all teachers use educational drama in their classrooms. When asked what the benefits of using drama are, 34 of the 54 Turkish teachers who received an opinion (63) observed that they developed their communication skills in students 27 (50%) provided effective teaching, 25 (46) observed that they created self-confidence in students. 17 of the teachers (31%) that the drama is beneficial to develop empathy, while 15 (27%) teachers that the students gained the awareness of being a team thanks to the drama. 13 (24%) teachers pointed out that the student’s active participation in the class was increased in the drama practices. There are 9 (16%) teachers who indicate that they have developed imagination and creativity. 8 (15%) teachers said that the drama contributed to the development of emotional intelligence and the formation of personality in the student. However, it has not been found that teachers have not been pointed to the development of the dramatic activities of critical thinking.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.164
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences