Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 80
 İndirme 39
Ortaokul Öğrencilerinin Geri Dönüşüm İle İlgili Düşüncelerinin Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı ortaokul 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerinin atıkların geri dönüşümü hakkındaki bilgi ve düşüncelerini belirlemektir ve bu amaca bağlı olarak çalışma tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında katılımcılara tek seferde bir soru formu uygulanmış ve bu ölçme aracından toplanan veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Kartal ilçesi' nde bulunan bir ortaokulun 6, 7 ve 8. sınıflarında öğrenimlerine devam etmekte olan 61 kız ve 87 erkek (N=148) öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesi için araştırmacılar tarafından hazırlanan açık ve kapalı uçlu beş sorudan oluşan bir form kullanılmıştır. Soru formundaki ilk iki soru öğrencilerin geri dönüşüm ile ilgili bilgilerini ölçmeye diğer üç soru da bu konudaki düşüncelerini tespit etmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Verilerin elde edilmesinin ardından iki araştırmacı tarafından oluşturulan kodlarla öğrenci cevapları ayrı ayrı analiz edilmiş ve öğrencilerin geri dönüşüm ile ilgili bilgi ve düşünceleri ortaya çıkarılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun geri dönüşüm sembolü ve anlamıyla ilgi bilgiye ve olumlu düşüncelere sahip olduğu, sınıf seviyesi arttıkça çevre bilincinin de arttığı görülmüştür. Bu da gelecek nesiller için çevreye yönelik olumlu tutum oluşturmak ve bilinç geliştirmek konusunda umut verici bir sonuç olarak düşünülmektedir. Bunun ile birlikte bu sembol ile nerede karşılaştıkları sorusuna yönelik olarak, çok az sayıda öğrenci ders kitabı cevabını vermiştir. Ayrıca geri dönüşüm kutusunun aileleri tarafından çok fazla kullanılmadığını da ifade etmişlerdir. Çalışmadan ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak sonraki çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul Öğrencilerinin Geri Dönüşüm İle İlgili Düşüncelerinin Belirlenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to identify the knowledge and opinions of high school students of 6.7 and 8th grade on waste recycling, and according to this purpose the study is carried out in the scan model. In the framework of the study, a single question form was applied to the participants and the data collected from this measurement tool was evaluated by content analysis. The examples of the study consist of 61 girls and 87 men (N=148) students who are continuing their studies in the 6th, 7th and 8th classes of a secondary school located in Istanbul or Kartal district in the 2016-2017 educational year. For the obtaining of the data, a form consisting of five open and closed end questions prepared by the researchers was used. The first two questions in the questionnaire form are prepared to measure the knowledge of the students about recycling and the other three questions are also designed to identify their thoughts on this subject. With the codes created by two researchers after the data were obtained, the student answers were analyzed separately and the knowledge and opinions of the students on the recovery were revealed. The findings obtained from the study showed that the vast majority of students have a recovery symbol and meaningfully interest knowledge and positive thoughts, and the level of class has increased and the environmental awareness has increased. This is also considered a hopeful result in creating a positive attitude towards the environment and developing awareness for future generations. At the same time, on the question where they met with this symbol, very few students have answered the curriculum. They also stated that the recycling box was not used too much by their families. Based on the results of the study, recommendations for subsequent studies were presented.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.227
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences