Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 91
 İndirme 29
İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de öğrenciler öğrenim hayatı boyunca İngilizce dersi almalarına rağmen genel olarak İngilizceyi öğrenmekte zorlanmakta ve bu durum yabancı dil konusunda öğrenilmiş çaresizliğe neden olmaktadır. Yabancı dil öğrenimi üzerinde etkisi olan faktörlerden biri de öğrenenden kaynaklanan bireysel farklılıklardır. İngilizce dersine yönelik tutumları etkileyen en önemli etken ise öğrencinin bireysel farklılığıdır. Bireysel farklılığı içinde barındıran etkenlerden biri de bireyin tutumudur. Öğrencilerin yabancı dil öğrenme ile ilgili inançları ve geliştirdikleri tutumları onların başarılarını ve başarısızlıklarını etkileyen bir unsur olduğu pek çok araştırmaya konu olmuştur. Ayrıca İngilizce öğretimi ve tutum üzerine yapılan birçok araştırmada da öğrencinin İngilizce dersine yönelik tutumunun farklı değişkenlere göre farklılaştığı ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın amacı ise ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarını cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf, okul isimleri, anne-baba eğitim durumu ve kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu araştırmanın çalışma evreni, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında İstanbul’da üç farklı okulda eğitim gören 461 ilkokul ve ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada veriler, davranışsal ve duyuşsal boyutları olan 16 maddeden oluşan “İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiş ve verilerin analizinde frekans, yüzde hesaplamaları, t-testi ve ANOVA istatistiki yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırma bulgularını incelediğimizde cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin ve sınıf değişkenine göre ise 5. Sınıf öğrencilerinin duyuşsal ve davranışsal alt boyutta aldıkları puanların daha yüksek olduğu görülmüştür. bir başka deyişle kız öğrencilerinin ve 5. Sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları daha olumludur. Özel okul öğrencileri, ebeveyni üniversite mezunu olanlar ve kardeşi olmayanlar öğrenciler ise davranışsal alt boyutta puan ortalamalarının yüksek olduğu görülmüştür. Kısacası, bu öğrenciler İngilizce dersine yönelik olumlu tutuma sahiptirler.

Anahtar Kelimeler:

İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

In Turkey, students, despite taking English lessons throughout their lifetime, are generally difficult to learn English, and this situation leads to the uncertainty learned about the foreign language. One of the factors that influence foreign language learning is the individual differences arising from learning. The most important factor that affects the attitudes towards the English course is the individual difference of the student. One of the factors that contain individual differences is the attitude of the individual. It has been the subject of many research in which students' beliefs and attitudes regarding foreign language learning are an element that affects their successes and failures. Moreover, many studies on English teaching and attitude have also found that the student’s attitude towards the English course varies by different variables. The aim of this study is to study whether the attitudes of primary and secondary school students to the English language lesson differ according to gender, classroom, school names, parents' educational status and brothers and sisters' number. The study universe of this research consists of 461 primary and secondary school students who have been taught in three different schools in Istanbul in the 2018-2019 educational and teaching year. In this study, the data was obtained by using the "English-oriented attitude scale" consisting of 16 matters with behavioral and sensual dimensions. The obtained data was analyzed in the SPSS program and used in the analysis of data frequency, percentage calculations, t-test and ANOVA statistical methods. When we study the findings, the gender variable is the female student and the class variable is 5. The classmates received higher points in their sensual and behavioral low-dimensions. The students and the female students. The students’ attitudes towards English lessons are more positive. Private school students, parents who have graduated from the university and non-brothers students have been seen to have high average scores in behavioral low-dimensions. In short, these students have a positive attitude towards the course of English.

A Research About Primary School and Middle School Students’ Attitudes Towards English Lesson According To Different Variables
2019
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Although in Turkey students have been learning English during their education lives in generally they have difficulty in learning English. This situation about foreign language causes learned helplessness for them. One of the factors has an effect on learning foreign language is individual differences which is originated from learners’ own. This is showed that the most important factor affecting attitudes towards English is individual differences. Actually individual differences involve individuals’ attitudes. In addition, many researches are mentioned that student’s belief and their improved attitudes with foreign language learning is a factor which affects their success and failure. The aim of this study is to determine whether or not there become different primary school and middle school students’ attitudes towards English lesson according to different variables. The target population of this study consisted of 461 primary school and middle school students who were three different schools in İstanbul in 2018-2019 academic years. The data of this study was acquired by “Attitude Scale towards English Lesson” which has behavioral and sensual (affective) aspect and developed by Orakcı (2017). The acquired data is analyzed by SPSS programme and while it was analyzing the data it was utilized range of frequencies, percent calculation, t- test and ANOVA statistical method. When it was analyzed the study finding according to gender variables, female students and according to grade variables, 5 grade students get more high grade in behavioral and sensual (affective) aspect. In other words, female students and 5 grade students had more positive students towards English lesson. In addition, private school students, students who have university graduation parents and students who haven’t any brothers or sisters have high point average in behavioral aspect. In other words, these students have more positive attitudes towards English lesson.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.739
2023 Impact/Etki : 0.075
Asos Journal