Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 10
MUHAMMED B. KUDÂME’NİN LUM’ATÜ’L-İTİKÂD İSİMLİ ESERİNE GÖRE EHL-İ SÜNNET’İN SIFAT-I İLÂHÎYYE TASAVVURU VE SELEFÎLİK
2018
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Hanbelî fıkıh âlimi olan Muhammed b. Kudâme’nin muhtasar kelâm eseri olan Lum’atü’l-İtikâd’da genel anlamda selefî çizgiye bağlı kalındığı görülmektedir. Çalışmanın tamamında, aklın Tanrı’nın künhünü tam anlamıyla açığa çıkaramayacağını, bu nedenle de tevil yerine ashâbın zihnindeki Tanrı tasavvuruna bağlı kalınması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu anlamda aklın ortaya atacağı her türlü teoriden sakınılması gerekmektedir. İbn Kudâme bu nevi meselelerde selef çizgide kalıp onların esas aldığı usûl üzere hareket ederek keyfiyetsiz iman etmeyi tercih etmiştir. Ancak onun böyle düşünmesi müşebbihe (antropomorfist) olduğu anlamına gelmemelidir. Onun buradaki esas kaygısı nassları literal anlamda kabul etmek değil, bilakis Tanrı’nın mahiyeti ya da keyfiyeti hususunda aklın yetersiz olduğunu ortaya koyabilmektir. Nitekim hemen her fırsatta Tanrı’nın mahlûkâta nazaran ne denli müteal olduğunu ifade etmekten geri kalmamıştır. Tanrı’nın, vahdaniyet açısından eşsiz olduğunu belirtmiştir. Bizim bu çalışmadaki en temel amacımız Muhammed b. Kudâme özelinde Hanbelîlerin antropomorfist olmadıklarını ortaya koyabilmektir.

Anahtar Kelimeler:

The Sifat-i Ilahiyyah Conception Of The Ahl Sunnah According To His Work Called Muhammad Ibn Kudama’s Lumat Al-itikad and Salafizm
2018
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Muhammad ibn Kudamah who is the scholar of the Hanbali fiqh, appears to belong to his predecessor line (Salafizm) in the work called Lumat al-Itikad, a short theological work. In the whole study, it is emphasized that the mind cannot fully reveal the nature of God, therefore it is necessary to adhere to the idea of God in the mind of the companions (ashâb) instead of comment. In this sense, it is necessary to avoid any theory of reason. Muhammad ibn Kudamah chose to believe in such matters without interrogation by acting on the basis of their predecessor method. However, his thinking should not mean that he is an anthropomorphist. His main concern here is not to accept literally texts (nass), but rather to reveal that the mind is insufficient for the nature of God. As a matter of fact, he has always stated that God is higher than other beings. He stated that God is unique in terms of uniqueness (vahdaniyyah). Our main aim in this study is to be able to reveal that the Hanbalis in particular of ibn Kudamah are not anthropomorphist.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.997
2023 Impact/Etki : 0.075
Asos Journal