Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 73
 İndirme 27
DÖVİZ KURU, İTHALAT VE İHRACAT İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada döviz kuru, ithalat ve ihracat değişkenleri arasındaki ilişkinin ampirik bulgularla ifade edilmesi amaçlanmıştır. Her istatistiksel analizde olduğu gibi zaman serisi analizlerinde de dikkat edilmesi gereken varsayımlar bulunmaktadır. Zaman serisi analizinde durağanlık şartı sağlanmadığında, bu veri üzerinde istatistiksel analizler yapmak yanlış yorumlamalara sebep olur. Analizler yapılmadan önce sahte regresyon problemi ile karşılaşılmaması için durağanlık sınaması yapılmıştır.Çalışmadaki veri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sitesinden 2010:M1-2017M5 arası için elde edilmiştir. E-views paket programında analizler yapılmıştır. Ele alınan değişkenler için aralarındaki kısa dönem ilişkisini incelemek için Granger nedensellik testi, uzun dönem ilişkisini incelemek için ise Johansen Eşbütünleşme testi uygulanmıştır. İlgilenilen değişkenlerin zaman serileri aynı düzeyde gecikmelere sahip olduğunda duranlık şartını sağlamışlardır. Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında kısa dönemde sadece ihracat değişkeninden ithalat değişkenine doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiş, diğer değişkenler arasında herhangi bir ilişki bulgusuna rastlanmamıştır. Ancak uzun dönemde tüm değişkenlerin birbirleri ile etkileşim halinde olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Tourism, import and export relationships: example of Turkey
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

This study aims to express the relationship between the exchange rate, import and export variables with empirical findings. As in every statistical analysis, there are assumptions that should be taken into consideration in time series analysis. When the time-series analysis does not provide the condition of stagnation, making statistical analyses on this data will cause misinterpretations. Before the analyses were carried out a stop test to prevent false regression problems.The data in the study was obtained from the Turkish Republic Central Bank Electronic Data Distribution Site for 2010:M1-2017M5. The E-Views package has been analyzed. The Granger Causability Test was used to examine the short-term relationship between the variables taken, while the Johansen Integration Test was used to examine the long-term relationship. Interested variables have provided the standby condition when time series have the same level of delays. The analysis resulted in the short period of causal relationship between the variables only from the export variable to the import variable, and there was no connection between the other variables. But in the long period, all the variables have been interacted with each other.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Exchange Rate, Import and Export: The Case Of Turkey
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

In this study, it is aimed to define the relationship between exchange rate, import and export variables with empirical findings. As in every statistical analysis, there are some assumptions to be taken into account in time series analysis. When stationary condition is not provided in time series analysis, applying statistical analysis on data causes misinterpretations. Tests for stationary condition were performed before the analysis was applied, so that the false regression problem was not encountered. The data on the study was obtained from the Central Bank of the Republic of TurkeyElectronic Data Distribution Site in 2010: M1-2017M5. Analyzes were made in the E-views package program. The Granger causality test was used to examine the short-term relationship between the variables, and the Johansen integration test was used to examine the long-term relationship. When the time series data of the variables have the same level of lag, they have provided the stationary condition. According to conclusions of the analysis, only the causality relation was determined only from the export variable to the import variable in the short term, and no relation between the other variables was found. However, in the long run it has been seen that all variables interact with each other.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


3. 9.pdf
2013


Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.885
2023 Impact/Etki : 0.075
Asos Journal