Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 136
 İndirme 38
 Sesli Dinleme 1
ÂŞIK GARİP HİKÂYESİNİN JOSEPH CAMPBELL’IN MONOMİTOS AŞAMALARIYLA İNCELENMESİ
2016
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Olay ve yer bakımından sonsuz çeşitlilik göstermesine karşın, dünya üzerindeki tüm mitoslar hep aynı kalıbı izler. Joseph Campbell bu kalıba James Joyce’un ‘Finnegans Wake’adlı yapıtından ödünç aldığı bir kelime olan ‘monomitos’ adını vermiştir. Jung, genel olarak büyük arayışları, keşifleri, kurtuluşları ve büyük eylemleri kahraman (aşama) arketipiyle ifade eder. Kahraman bilinçdışını aşıp kişiliğini bütün olarak gerçekleştirmeyi amaçlar. Kahramanın yolculuğu paradigmasını, çeşitli aşamalardan oluşan tümüyle fiziksel bir serüven olarak ele almamak gerekir. Kahramanın yolculuğu modelinin temel niteliği ve asıl önemi, duygusal düzeyde gerçekleşen psikolojik bir süreç olmasında yatar. Bu modele göre kahraman bir arayışa çıkar ve bir dizi aşamadan geçer. Yeryüzündeki bir çok anlatıda aynı aşamalar görülmektedir; Alice, beyaz tavşanın; Alaattin çarşıda rastladığı sultanın kızının peşinden gider. Bu Joseph Campbell’ı doğrular yani yolculuk, mitolojik kahramanın arayışı, her zaman aynı arketipsel modeli izler. Bu sonuç bizi halk anlatıları arasındaki benzerliğe ve evrenselliğe götürür. Bu evrensellik, Jung’un arketip olarak formüle ettiği bir genel kavrama uygun düşer.Yerel düzeyde farklı anlamlar kazanan arketipler,evrensel düzeyde aynı kültür içeriklerini yansıtır. Türk halk edebiyatı ürünlerinden biri olan halk hikayeleri; halk kültürünün bir aynası gibidir. Bu çalışmada, tanınmış halk hikayelerinden biri olan Âşık Garip hikayesi, Campbell’ın ”ayrılma-aşama-dönme”şeklinde formüle ettiği, aşama arketipi olan ‘monomitos’ diğer bir deyişle ‘kahramanın yolculuğu’ açısından değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Analysing Of The Narrative Asik Gari̇p By Comparison With The Archetypes In Monomythos By Joseph Campbell
2016
Yazar:  
Özet:

Though it shows a great number of differences in terms of events and places, globally almost all mythos follow routine patterns. Joseph Campbell called these patterns as “monomythos” a word derived by him from the book “Finnegans Wake” by James Joyce. Jung defines great researches, explorations, feats and actions by character archetype. The character goes beyond unconsciousness and tries to realize his personality as a whole. The paradigm of the journey of the character shall not be considered as a complete physical adventure of various phases. The main qualification and significance of the model of the character’s journey is that it’s a psychological process emerging emotionally. According to this model, the character starts a journey and passes through some archetypes. Globally, many similar tales sharing the same archetypes are noticed. Alice follows a white rabbit, whereas Aladdin pursues the daughter of the sultan. This validates Joseph Campbell, that is, the journey, the researches of the mythological character, almost always follows the same archetypical model. This takes us to the similarities among folk tales and narratives, also to universality. The universality of the case fits the general concept of archetype defined by Jung: archetypes obtaining different meanings locally, though, universally represent similar cultural contents. Folk tales, one of Turkish belles-lettres, act like a mirror reflecting folk culture. In the study, the narrative “Aşık Garip”, a well-known folk tale, is to be studied and analyzed through “monomythos”, the journey of the character, formulated as “departure-archetype-arrival “by Campbell.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.377
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies