Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 231
 İndirme 43
 Sesli Dinleme 1
ATASÖZLERİ İLE HİKÂYE YAZMAK: TÖLÖGÖN KASIMBEKOV’UN BOZKURT ADLI HİKÂYESİNİN İNCELEMESİ
2016
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Atasözleri, milletlerin felsefesinin, dünyaya bakış tarzlarının yansıması, kısacası milli hazinenin en saf ve öz bir biçimde gelecek nesillere aktarmak üzere oluşturulmuş dil malzemesi, aynı zamanda sözlü edebiyatın önemli bir türüdür. Hikâye ise modern zamanların, bireyleri ve toplumu ifade etmekte yazarların kullandığı en etkili yollardan biridir. Yazar Tölögön Kasımbekov’un Bozkurt hikâyesi ise atasözleri temel alınarak sembolik anlatım tarzıyla yazılmış bir hikâyedir. Bu hikâyeyi önemli kılan özellik ise hem gerçek manada insanoğlu ile kurtların mücadelesini hem de alegorik olarak sistem eleştirisini bir arada başarı ile sunabilmiş olmasıdır. Bir başka önemli husus ise yazarın atasözlerine olan hâkimiyetini başka bir edebi tür olan hikâye türüne güzel bir şekilde aksettirebilmesidir. Dolayısıyla çalışmamıza konu olan hikâye metinlerarası yöntemin başarıyla uygulandığı bir eserdir. Bozkurt adlı hikâye Kırgız Türkçesinde yazılmıştır. Bu nedenle, metni çözümlemede kullanılan atasözleri öncelikle Kırgız atasözlerinden seçilmiştir. Hikâyeyi incelerken olay örgüsü içinde olay halkalarıyla örtüşen Kırgız atasözü bulunmadığı durumlarda Anadolu sahası atasözlerinden ve diğer Türk lehçelerinin atasözlerinden faydalanılmıştır. Aynı zamanda hikâyenin unsurlarından olan zaman, mekân ve şahıs kadrosu incelenirken de Türk dünyasında kurda dair söylenen atasözleri kullanılmıştır. Bozkurt hikâyesi temel olarak Kırgız edebiyatında başka örneklerine de rastlanan Sovyet rejiminin uyguladığı asimilasyon politikasına dikkat çekmektedir. Ancak bunu propagandif bir üslupla değil sözlü kültürden gelen alegorik ifadelerle yapmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Writing A Story With Proverbs: Analysis Of The Story “bozkurt” By Tologon Kasimbekov
2016
Yazar:  
Özet:

Proverbs are of great importance in terms of reflecting nations’ dominant philosophies and world views and at the same time, they are linguistic materials created to hand down the national heritance to future generations and they make up an important genre of the oral literature. The story, on the other hand, is one of the most effective tools used by authors in the narration of i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.374
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies