Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 336
 İndirme 49
 Sesli Dinleme 1
TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞI ORANLARININ DÜŞÜK OLMA SEBEPLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: BİR SAHA ÇALIŞMASI
2015
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de organ bağışı oranları diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok yetersiz kalmaktadır. Organ bağışı konusunda toplumda yerleşmiş olan algıyı incelemek amacıyla 2013 yılında bir bölgeyi temsil eden 420 kişilik örneklem dahilinde yüz yüze anket çalışması yürütülmüştür. Bu araştırmada, ülkemizde organ bağışı konusunda yaşanan yetersiz durum analiz edilmeye çalışılmış ve organ bağış oranlarının düşük olma nedenleri ortaya çıkarılarak konuyla ilgili çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır. Ankete katılanların %60’ı organ bağışlamaya olumlu bakarken sadece %4’ü organlarını bağışlamış ve %74’ü organ bağışlamanın insanların hayatını kurtarabileceğine inandığını söylemiştir. Araştırmada, bu konudaki eğitimsizliğin ve bundan dolayı duyulan korkunun organ bağış oranlarının yetersiz kalmasına yol açtığı, potansiyel bağışçılara ulaşmada en etkili yolun medya olduğu ve bilinçlendirme kampanyalarına ivedilikle ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Organ nakli sadece sağlıkçıları ilgilendirirken organ bağışı toplumun bütün katmanlarını ilgilendirdiğinden devletin ilgili sağlık kurumlarının yanında, sivil toplum örgütleri, belediyeler, adliye, silahlı kuvvetler, hava yolları, medya ve hatta tek tek bütün fertler organ bağışı kavramı ile iç içe olmak zorundadırlar. İspanya modelinde olduğu gibi özel eğitimli organ nakil koordinatörleri sisteminin kurulması beyin ölümü gerçekleşen kişinin yakınlarının organ bağışını red etme oranını tersine çevirecek ve sosyal amaçlı bilinçlendirme kampanyaların da yardımıyla soruna çare bulunabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Reasons Of Low Organ Donation Rates and Remedy Suggestions: A Field Survey
2015
Yazar:  
Özet:

Organ donation rates in Turkey when compared with other European countries are very insufficient. To better document public perception on organ donation, a personal interview survey of a locally representative sample of 420 respondents has been conducted in spring 2013. This paper tries to explore the reasons of low organ donation rates while analyzing the current insufficient organ donation condition of our country and tries to find remedy solutions. In this survey, while only 4% of the respondents are donated their organs, 60% of them have a positive opinion to organ donation and 74% of them believe that organ donation can save people’s lives. This survey reveals that illiteracy and fear leads to insufficient organ donation rates and the most effective way to reach the potential donors is media with a strong need for awareness campaigns. There is also need for support by the whole public, namely; health institutions, non-govermental as well as govermental organisations, doctors, educators, media, public employees, municipalities, religious men, each and every member of the public. Here, national public relations and social awareness campaigns play a vital role. It seems that remedy is in the social awareness campaigns and in transplant coordinators as in the case of Spain.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.432
The Journal of Academic Social Science Studies