Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 96
 İndirme 45
İKTİDAR-BASIN İLİŞKİLERİNİN OSMANLI DEVLETİ'NDE GÖRÜNÜMÜ (1831-1918)
2015
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Tarih çalışmalarında basın önemli bir kaynaktır. Basını kullanırken, basıldığı dönemin siyasal olayları ve iktidarla ilişkileri önemlidir. Çünkü basından alına her çeşit bilgi ve belgeye şüpheyle yaklaşmak kaçınılmazdır. Bu durum faydalınalan bilginin güvenirliliğini ve değerini ortaya koyacaktır. Osmanlı Devleti'nde ilk yayınlanan gazeteler Takvim-i Vekâyi ve Ceride-i Havadis'ti. Basının doğumunda ve gazetecilerin yetişmesinde son derece önemli yeri olan bu iki gazetenin, iktidar tarafından ekonomik bakımdan desteklenmesi yayın politikalarının daha çok iktidara paralel olarak belirlenmesine sebep oldu. 1860'lı yıllarla birlikte özel basın doğdu ve gücünü halktan alan yeni bir gazetecilik anlayışı ortaya çıktı. Siyasi içerikli yazılar ve iktidara yönelik eleştiriler basında yer alamaya başladı. Dönemin devlet adamları yeni hukuki müeyyideler veya ek yasaklar getirerek basının eleştirilerini engellemek için çaba gösterdiler. İktidarın bu tavrına karşı gazeteciler özgür ve serbest çalışabilmek için yurt dışına çıkmayı tercih ettiler. Basına yönelik alınan tedbirler tam olarak hiç bir zaman başarılı olmadı. Örneğin; Âli ve Fuat Paşalar bir takım yasaklar getirdiler, basını cezalandırma amacıyla bazı gazeteleri kapattılar veya bazılarına sansür uyguladılar. Sultan II. Abdulhamid devrinde basın hürriyetini kısıtlayan tedbirler alındı. II. Meşrutiyetin kısa süreli özgürlük ortamı sonrasında basına yönelik tekrar cezalandırmalar başladı. I. Dünya Savaşı ve İstanbul'un işgalinde sürekli sansür ve sıkı kontrol hep var oldu. İktidarın basına yönelik katı tavrına karşın, iktidara direnen ve görevini yapmaya çalışan gazeteciler de oldu. Örneğin; Tercüman'ı Ahval ve Tasvir-i Efkar gibi gazetelerin yayımlanmasıyla birlikte Şinasi, Namık Kemal ve Ziya Paşa gibi gazetecilerin cesur yayınları her dönem oldu. Osmanlı Devleti'nin son 68 yılında basın vardı ve iktidarın etkisinde kalan ve kalmayan gazetecilerde vardı.

Anahtar Kelimeler:

The view of the relations between the Ottoman State and the Basin (1831-1918)
2015
Yazar:  
Özet:

Press is an important source of history. When using the press, the political events of the period in which it is printed and the relations with power are important. It is inevitable to approach all kinds of information and documents with doubt from the press. This will demonstrate the reliability and value of the useful information. The first newspapers published in the Ottoman State were Calvim-i Vekâyi and Ceride-i Havadis. The economic support of these two newspapers, which have played an extremely important role in the birth of the press and the development of journalists, has led to the publication policies to be more defined parallel to the power. With the 1860s, private press was born and a new concept of journalism emerged from the public. Political contents and criticism of power began to appear in the press. The state men of the time were trying to prevent the criticism of the press by bringing new legal provisions or additional prohibitions. Against this attitude of power, journalists preferred to go abroad to work freely and freely. The measures taken towards the base have never been exactly successful. For example, Ali and Fuat Pasha brought a series of ban, closed some newspapers to punish the press, or censored some. The Sultan II. In the period of Abdulhamid, measures were taken to limit the freedom of the press. and II. After a short period of freedom of law, the press punishment began again. and I. During the World War and the occupation of Istanbul, continuous censorship and strict control have always existed. Despite the strong attitude of the authority towards the press, there were also journalists who resisted the power and tried to perform their tasks. For example; with the publication of newspapers such as Translator Ahval and Tasvir-i Efkar, the bold publications of journalists such as Shinasi, Namık Kemal and Ziya Pasha were every period. The Ottoman State had the press in the last 68 years and there were journalists who remained and remained under the influence of power.

Anahtar Kelimeler:

The Outlook Of The Power-press Relations In The Ottoman Empire (1831-1918)
2015
Yazar:  
Özet:

Press is a very significantsource in historical studies. While utilizingany work of press, political events of that epochand their relations with the power arenotable because it is inevitableto approach with suspiciontoall sorts of information and document. In this way, reliability and value of the information utilized will be verified. The first newspapers published in The Ottoman Empirewere Takvim-i Vekâyiand Ceride-i Havadis.These two newspapers having a critical place in the birth of press and journalist training were financed by the power, and this caused that their publishing policies were determined rather in parallel with the power. By 1860’s, the private press emerged and a new understanding of journalism taking strength from the people was developed. Articles with political content and power oriented criticisms began to appear on press. The officials of the epochspread on effort to prevent thecriticisms by putting new law enforcements or additionalacts. In responseto this attitude of the power, the journalists preferred to go abroad in order to work freely. The provisions again stthepress never worked out completely. For instance, Ali and Fuat Paşalar put a number of prohibitions, they closed down orcencored some newspapers punishingly.During the epoch of Sultan Abdülhamid II, provisions restricting freedom of press were taken. Later on short-term freedom of Mesrutiyet II (ConstitutionalMonarchy II ), punishments started again. During World War II and The Occupation of Istanbul, strict control and cencorship continued. Inresponse to this firmattitude of the power, there were also some journalists standing out and trying to do their duties. For instance, with Tercüman'ı Ahval and Tasvir-i Efkar, there were also bold publications of some journalists like Şinasi, Namık Kemal and Ziya Paşa. Over the last 68 years of The Ottoman Empire, there were press and journalists, some of whom were a menable to the press while the rest of them were not.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.665
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies