Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 128
 İndirme 43
 Sesli Dinleme 1
OSMANLI’DAN CUMHURİYETE TÜRK MÜZİĞİNDE BATILILAŞMA FAALİYETLERİ VE TÜRK MÜZİĞİNİN YASAKLI YILLARI
2012
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Özet Cumhuriyet döneminde, özellikle 1950’li yıllara kadar, ‘çağdaş Batı medeniyeti seviyesine ulaşma adına, bazı alanlarda işler direktiflerle yürütülmüştür. Emirle yürütülen çağdaşlaşma furyasından gerek dinî gerekse klasik müziğimiz de payına düşeni almıştır. Bu anlamda Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde, Türk Sanat Müziği/alaturka müziğin eğitim öğretimi müfredattan çıkarılmış (Aralık 1926), yaklaşık iki yıl (2 Kasım 1934-6 Eylül 1936) Türk halk ve Türk Sanat Müziğinin radyolarda okunması yasaklanmış, Batılı anlamda müzik üretimi için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Bu yasakçı yaklaşım aynı dönemde dinî musikinin eğitim ve icra mekânlarını da yasak kapsamına almıştır. Yasakla birlikte bu kurumlar büyük ölçüde işlemez hale gelmiş ve bu alandaki çabalar da yasak ayin kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında pek çok alanda ortaya konulan çağdaşlaşma hareketinin musikiye yansımaları ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Westerni̇zati̇on Of Turki̇sh (classi̇c) Musi̇c From Ottoman Empi̇re To Turki̇sh Republi̇c and Prohi̇bi̇ted Years Of Turki̇sh Musi̇c
2012
Yazar:  
Özet:

Abstract During the early republican period, especially until the 1950s, all affairs were carried out in a manner of chain of military command for the purpose of ‘reaching the level of contemporary Western civilization.’ Both religious and Turkish classical music got their share from this rush to “westernization” which was carried out from top to bottom manner. During the early years of the Republic, the instruction of Turkish Art Music/Alaturka Music was excluded from curricula (December 1926), for about two years (November 2, 1934 - September 6, 1936) radio stations were banned from playing Turkish Folk Music and Turkish Art Music. Moreover, various attempts were made so as to produce music in the western sense. In the same period, the education and practice venues of religious music education and were reduced to next to nothing, and any efforts to foster this genre of music were to be regarded as attempts to perform banned rituals. The present study deals with the effects on music of the modernisation movement staged in all areas during the early years of the Republican era.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.374
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies