Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 179
 İndirme 38
 Sesli Dinleme 1
VIRGINIA WOOLF’TAN SEVGİ SOYSAL’A EDEBİYATTA MODERNİZM: DALGALAR İLE YÜRÜMEK ROMANLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

20.yüzyılın başlarında sosyopolitik, bilimsel ve teknolojik değişim ve gelişmelerle gelenekçi düşünce yapıları ve yazım şekilleri sorgulanmaya başlanmış ve batı edebiyatında roman türünde modernist akımının etkileri görülmeye başlamıştır. İngiliz yazar Virginia Woolf, modernist akımın en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Eserleri, modernist romanın günümüzdeki halini almasına olanak sağlamıştır. Woolf, romanlarında çoğunlukla birey-toplum arasındaki çatışmaları, bireyin iç dünyasındaki karmaşaları ve toplumdan yabancılaşma süreçlerini irdelemiş ve bu süreçleri romanlarındaki dil ve yapısal özelliklerle uyumlu bir şekilde sunmuştur. Woolf’un önderliğinde modernist akımının edebiyata getirdiği yenilikler, birçok yazar tarafından Türk romanında ustalıkla denenmiştir. Ancak bu yazarlardan hiçbiri Sevgi Soysal kadar Woolf’un temsil ettiği modernizme yaklaşamamıştır. Soysal romanlarında, yalnızca biçem-içerik uyumunu yakalamakla kalmayıp aynı zamanda yaptığı birey tasvirleri ve toplum tahlilleriyle bir bakıma Woolf’un feminist yaklaşımını da benimsemiştir. İki yazar arasındaki bu yakınlık kendini en çok Soysal’ın Yürümek, Woolf’un ise Dalgalar romanlarında gösterir. Soysal’ın romanı biçem, içerik, dil, anlatım ve karakterler açısından Woolf’un romanına son derece benzerdir. Bu bağlamda bu çalışma, öncelikle Woolf ve Soysal’ın modernist yaklaşımlarını ele alarak, bu iki roman arasındaki bahsi geçen benzerlikleri karşılaştırmalı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

From Virginia Woolf to Love to Soysal Modernism in Literature: A Review of Walking With the Waves
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

At the beginning of the 20th century, with socio-political, scientific and technological changes and developments, traditional thinking structures and writing forms began to be questioned, and in Western literature the influences of the modernist flow in the genre of novel began to be seen. British writer Virginia Woolf has become one of the most important representatives of the modernist stream. Their works enabled the modernist novel to take its current status. Woolf in his novels mainly discussed the conflicts between the individual and society, the complexities in the individual’s inner world and the processes of alienation from society, and presented these processes in accordance with the language and structural characteristics of his novels. The innovations brought to literature by the modernist stream under Woolf have been skillfully tested by many writers in the Turkish novel. But no one of these writers has approached the modernism Woolf represents as Love Soysal. In his social novels, he not only captured the form-content harmony, but also adopted Woolf’s feminist approach in a way with his individual portraits and social assessments. This proximity between the two writers mostly shows itself in Soysal's Walking, and Woolf's Waves. Soysal's novel is very similar to Woolf's novel in terms of form, content, language, narrative and characters. In this context, this study aims to compare the similarities mentioned between the two novels, first of all, by addressing the modernist approaches of Woolf and Soysal.

Anahtar Kelimeler:

Modernism In Literature From Woolf To Soysal: A Comparative Analysis Of The Waves and Yurumek
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

20th century has witnessed several sociopolitic, scientific and technological changes and developments, which paved the way for an incredulity towards conventional thinking systems and the emergence of modernist movement in Western literature. British writer Virginia Woolf has been one of the most important pioneers of modernist movement. Her works have significantly contributed to the evolvement of novel into its mature modernist form. In her novels Woolf has frequently interrogated the relations between the individual and the society, personel dilemmas and alienation process, and introduced these new topics into literature in a kind of inherent harmony with her texts’ linguistic, stylistic and structural features. Modernist movement led primarily by Woolf has been adopted by Turkish writers as well. However, none of the Turkish writers has been closer to Woolf’s own conception of modernism than Sevgi Soysal has been. Soysal has not only embraced an organic unity between form and content in a similar vein to Woolf , but also reflected Woolf’s feminist stance in revealing the inner worlds of individuals and the sociocultural dynamics of the societies. The similarity between Woolf and Soysal can be best observed in their novels The Waves and Yürümek (Walking). Soysal’s novel Yürümek bears profound similarities with Woolf’s novel in terms of style, structure, language, content and characterization. In this regard, this paper seeks to comparatively examine these similarities between Woolf’s The Waves and Soysal’s Yürümek, shedding light upon these writers’ conceptions of modernism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.185
Turkish Studies