Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 71
 İndirme 24
VAN GÖLÜ HAVZASINDA ARAP HÂKİMİYETİ
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Van Gölü havzası ve çevresinde bulunan Malazgirt, Ahlat, Erciş, Adilcevaz, Muradiye, Erzen ve Amik gibi şehir ve kasabalarda Arapların hakimiyetinin 638 yılından sonra yapılan fetih hareketleri ile başladığı kabul edilmektedir. Iyad b. Ganm komutasındaki Müslüman fatihlerin 19 (638-639) ve 20 (639-640) yıllarında el-Cezîre ve İrmîniyye’ye doğru başlattıkları fetih hareketleri ile Van Gölü havzasına ayak bastıkları anlaşılmaktadır. Habîb b. Mesleme ve daha sonra ele geçirilen yerlerin muhafazası ve idaresi için tayin edilen komutan ve valiler ile birlikte Müslümanların İrmîniyye ve Van Gölü havzasındaki hâkimiyeti pekişmiştir. Van Gölü havzası Emevî ve Abbâsî idaresinde Benî Şeybân ve Benî Süleym gibi Kuzeyli Arapların (Kaysîler) göçüne sahne olmuştur. Söz konusu göçler Van Gölü havzası ve çevresinin idaresine söz hakkı elden eden güçleri de belirlemiştir. Bundan dolayı Emevî ve Abbâsî yönetimleri boyunca Van Gölü havzasında kuzeyli Arapların etkileri artmış ve IX. asırda Abbâsîlerin güçlerini kaybetmeye başlamalarıyla Malazgirt, Ahlat, Erciş, Erzen, Muradiye gibi şehirlerde bağımsız yerel emîrlikler ortaya çıkmıştır. Bu siyasî durum X. asırda Hamdânîler, XI. asırda da Bizans ve Selçuklu gibi güçlerin müdahelesi ile son bulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Domination Of The Arab In Van Lake Basin
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

It is acknowledged that the domination of Arabs in cities and towns such as Manazkert, Khilat, Ardjish, Arcke, Berkri, Arzn, and Amwik in the Van Lake basin and surrounding areas began with the conquest movements made after 638. The conquest movements initiated in the date of 19 (638-639) and 20 (639-640) with Muslim conquerors under the command of Iyad b. Ghanm, towards al-Djazira and Armenia, so they have set foot in the Van Lake basin. Muslims dominated in Armenia and Van Lake basin along with Habib b. Maslama and later commanders and governors appointed for maintaining and administration of the seized places. The Van Lake basin became the emigration area of the Northern Arabs such as Banu Shayban and Banu Sulaym in the administration of the Umayyad and Abbasid. The migration also identified forces that have the right for the management of the Van Lake basin and its surroundings. Therefore, the effects of the northern Arabs increased in the Lake Van basin during the Umayyad and Abbasid administrations, and in the tenth centuries the Abbasid began to lose their power, then independent local emirates emerged in cities including Manazkert, Khilat, Ardjish, Erzen, Berkri. This political situation ended with the intervention of the Hamdanids forces in the tenth century, and the Byzantine and Seljuk emperors in the eleventh century.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.415
Turkish Studies