Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
AYNI EDEBÎ MUHİT İÇİNDE ÜÇ ŞAİR: MİHRÎ HATUN, MÜNÎRÎ, MÛSÂ MEDHÎ VE LÂDİK METHİYELERİ
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Mihrî Hatun, Münîrî ve Lâdikli Mûsâ Medhî, II. Bayezid ve Şehzade Ahmed’in Amasya’da teşekkül eden edebî muhiti içinde yetişmiş şairlerdir. Divan sahibi olan bu üç şairin üçünün de II. Bayezid ve Şehzade Ahmed için yazılmış şiirleri vardır. Bu şairler, hayatlarının büyük bir bölümünü XV. yüzyılda geçirmiş ve XVI.yüzyılın ilk çeyreğinde vefat etmiştir. Mihrî, Münîrî ve Medhî’nin en önemli ortak özelliği, üçünün de aynı zamanda Lâdik methiyesi yazmış olmasıdır. Mihrî Hâtun’un Lâdik methiyesi, murabba nazım şekliyle yazılmış 25 bendlik bir şiirdir. Şehzade Ahmed’in nişancısı olan Münîrî, Şehzade Ahmed’le Lâdik’e yaptığı yolculuğu anlattığı 81 beyitlik bir mesnevi yazmıştır. Münîrî, bu mesnevisinde Lâdik’i ve Şehzade Ahmed’i övmektedir. Lâdikli Mûsâ Medhi ise doğduğu ve yaşadığı şehir Lâdik hakkında iki methiye yazmıştır. Der-Medh-i Lâdik başlığı ile yazdığı ilk methiyesi 59 beyit olup kaside nazım şekliyle yazılmıştır. Medhî’nin ikinci methiyesi 20 beyitlik bir kaside olup methiyenin ilk 15 beyitinde Lâdik övülmekte, son 5 beyitte ise Şehzâde Ahmed övülerek ona dua edilmektedir. Bu makalede, aynı yüzyılda ve aynı edebî muhit içinde yaşamış üç şairi, o günün idari yapılanmasında Amasya’ya bağlı küçük bir kasaba olan Lâdik için methiye yazmaya sevk eden sebepler ortaya konmuş ve Lâdik methiyeleri, şekil ve muhteva özellikleri bakımından incelenerek karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Three Poets In The Same Literature Environment: Mi̇hrî Hatun, Munîrî, Mûsâ Medhî and Lâdi̇k Praise Poetries
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Mihrî Hatun, Münîrî and Mûsâ Medhî from Lâdik were three poets trained in the same literature environment established by Bâyezid II. and Shahzadah Ahmed. These three poets who have collected poems called ''dîvân'' have some poems written for Bâyezîd II. and Shahzada Ahmed. These poets spent most of their lives in the fifteenth century and they died in the early sixteenth century. The common feature of these mentioned poets is that all of them wrote Lâdik praise poems at the same time. The Lâdik praise poems of Mihrî Hâtun consists of 25 verses and written as quadrate verse. Münîrî who was the marksman of Shahzada Ahmed wrote a mesnevi with 81 couplet in which he mentioned about his trip to Lâdik. In his mesnevi, Münîrî praised both Lâdik and Shahzada Ahmed. Musa Medhî from Lâdik wrote two praise poetry about Lâdik where he was born and lived. In his first prais poetry called Der-Medhî-i Lâdik, he used eulogy verse format with 59 couplets. His second praise poetry consists of 20 couplets. In the first 15 couplets, he praised Lâdik and in the last 5 ones he praised Shahzada Ahmed and prayed for him. In this study, the reasons why these three poets lived in the same century wrote praise poetry for Lâdik which is a small town of Amasya in those years. These Lâdik praise potries were compared and investigated related to their content and format.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.305
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies