Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 93
 İndirme 41
LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ İLE ÖRGÜTSEL GÜVEN ARASINDAKİ İLİŞKİ
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Lider-üye etkileşimi, geleneksel liderlik teorilerinden farklı olarak, liderin özelliklerinden ziyade, lider ile ast arasındaki ilişkiyi temel almaktadır. Örgütsel güven ise, tüm örgütlerin başarısında, örgüt içi pozitif ortamın oluşturulması açısından önem gösteren bir olgudur. Konu ile ilgili literatür incelendiğinde gerek lider-üye etkileşimi, gerekse örgütsel güven üzerine son yıllarda yapılan araştırmalarda artış kaydedildiği, ancak bu iki konuyu birlikte ele alan sınırlı sayıda araştırmanın olduğu gözlenmektedir. Bu araştırmada; lider-üye etkileşimi ile örgütsel güven arasındaki ilişkiler öğretmenler üzerinde incelenmektedir. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, Liden ve Maslyn (1998) tarafından geliştirilen “Çok Boyutlu Lider-Üye Etkileşimi 12” ölçeği ve Omorov (2009) tarafından oluşturulan “Örgütsel Güven Ölçeği’nden oluşan veri toplama aracı, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir il merkezindeki Anadolu liselerinde görev yapan 336 gönüllü öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında SPSS 22.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Lider-üye etkileşimi ile örgütsel güven arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, Lider-üye etkileşiminin örgütsel güven üzerindeki etkilerinin incelenmesinde ise regresyon analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; lider-üye etkileşiminin (genel) artması, öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerini artırmakta olduğu belirlenmiştir. Lider-üye etkileşimi alt boyutlarından profesyonel saygının örgütsel güven (genel) ve örgütün kendisine güven düzeyini artırdığı, etki ve bağlılık boyutlarının ise yöneticiye güven düzeyini artırdığı saptanmıştır. Diğer Lider-üye etkileşim alt boyutlarının örgütsel güven ve alt boyutları üzerinde anlamlı etkilerinin olmadığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Leader Member Exchange and Organizational Trust
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Leader-member exchange, unlike traditional leadership theories, is based on the relationship between the leader and its subordinate, rather than the characteristics of the leader. Organizational trust, however, is an important phenomenon in the success of all organizations regarding creating a positive intra-organizational environment. Upon examining the literature on the topic, it is observed that there has been an increase in the research studies conducted on leader-member exchange and organizational trust in recent years, but there are merely a limited number of studies which involve in both issues at once. In this study; the relationship between leader-member exchange and organizational trust is examined on teachers. In line with this objective, a personal information form, “Multidimensional Leader-Member Exchange 12” scale developed by Liden and Maslyn (1998), and data collection tool which consists of “Organizational Trust” scale developed by Omorov (2009) are applied to totally 336 volunteering teachers employed at Anatolian high schools located in a province of the Central Anatolian Region.The evaluation of the obtained data is realized using SPSS 22.0 computer software. Correlation analysis is utilized to determine the relationship between leader-member exchange and organizational trust, while the regression analysis is carried out to examine the impacts of leader-member exchange on organizational trust. As a result of the conducted analyses; it is determined that the rise in leader-member exchange (general) increases the teachers’ levels of organizational trust. It is stated that professional respect, as one of the sub-dimensions of leader-member exchange, increases organizational trust (general) and trust toward the organization, while affect and loyalty sub-dimensions increase the level of trust toward the manager. It is found that the other sub-dimensions of leader-member exchange have no significant impacts on organizational trust and its sub-dimensions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.415
Turkish Studies