Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 45
 İndirme 13
''Okul Tabanlı Aile Danışmanlığı (OTAD)’’ Modeline Yönelik Farkındalık Düzeyi ve Uygulanabilirliği: Nitel Bir Araştırma
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Okul psikolojik danışmanlarının, ailedeki olumsuz koşullardan etkilenen çocuklarla karşılaşma oranı artış göstermektedir. Aileden kaynaklı sorunlara geleneksel okul psikolojik danışmanlığı hizmetlerinin yetersiz kalması ve bu konudaki farkındalığın artmasıyla birlikte, okullarda, aile danışmanlığı modellerinin kullanıldığı “okul temelli aile danışmanlığı (OTAD)” hizmetleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, okul danışmanlığı ve aile danışmanlığı süreçlerinin bütünleştirilmesinden oluşan "Okul Tabanlı Aile Danışmanlığı (OTAD)" modeli konusundaki farkındalığın ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin ilgili tarafların (rehber öğretmen, okul yöneticisi, veli ve branş öğretmenlerinin) görüşleriyle incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunda 5 okul yöneticisi 3 rehber öğretmen 3 öğretmen 2 öğrenci velisi olmak üzere 13 katılımcı yer almaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve analiz kısmında içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcılar, öğrenci sorunlarının genellikle aileyle ilişkili olduğunu, ailedeki sorunun çözülmemesi halinde öğrencideki sorunun tam anlamıyla ortada kaldırılamayacağını, bu nedenle öğrencide var olan sorunların aileyle ilişkilendirilerek ele alınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bununla birlikte okul danışmanlarının aileyle çalışma konusunda yeterlik düzeylerinin düşük olduğunu ve buna sebep olan bazı faktörlerin mevcut olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca Türkiye’de OTAD modelini gerçekleştirmenin mümkün olduğu ve bu modelin önemli faydalar sağlayacağı da katılımcılar tarafından ifade edilmiştir. Verilerden elde edilen bulgular doğrultusunda Türk eğitim sisteminde okul tabanlı aile danışmanlığı konusundaki farkındalığın geliştirilmesi için hizmetiçi eğitimlerin artırılması, hizmet öncesi eğitim programlarında OTAD modeline yönelik öğretim programlarının yer alması ve bu modele yönelik bir altyapı oluşturulması gibi hem farkındalığı artırmaya hem de uygulanabilirliğe yönelik öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Awareness Level and Applicability Of '' School Based Family Counseling '' Model: A Qualitative Research
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

School psychological counselors’ encounter ratio with children affected by negative conditions in their family increases. Traditional school psychological counseling services have failed to satisfy family based problems and awareness in this subject has increased. Therefore, “school based family counseling (SBFC)” services which uses family counseling models arose in the schools. Purpose of this study is to investigate and evaluate awareness about “school based family counseling (SBFC)” model which is constituted from integration of school counseling and family counseling and applicability of SBFC in Turkey by using opinions of related people (school counselor, school administrator, parents and branch teacher). In the study, phenomenologic design which is one of qualitative research method was used. Working group was consisted of 5 school administrators, 3 school counselors, 3 teachers, 2 parents. Data were collected by semi-structured interview questionnaire and in analysis section content analysis method was used. According to findings, participants indicated that students’ problems should be considered by associating family and levels of competence of school counselors’ working with family is considerably low. Moreover, participats pointed out that it is possible to use SBFC model in Turkey and this model has important benefits. In accordance with findings, suggestions about improving awareness about school based family counseling and its applicability were presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.103
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies