Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4.772
 İndirme 77
 Sesli Dinleme 7
Şeyh Gâlib’in Şiirlerinde “Arı” Sembolü
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca arılar, bal yapmaları yönüyle kutsal sayılmış; arıların kovanları ve çalışma şekilleri Kutsal kitaplarda Tanrı’nın bir mucizesi olarak nitelendirilmiştir. Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgelemiş; bal arıları şairlerin ilham perisi olmuştur. Arı ve bal bütün mükemmelliği ve faydasıyla üç büyük kutsal kitaba (Tevrat, İncil ve Kur’an) konu olmuştur. Her üç kitapta da arı ve bala ilişkin bazı ifadeler yer alır. İslamiyet’te arı, Tanrının askerleri olarak nitelendirilir ve onları rüyada görmek, Kur’an okumakla eşdeğer tutulur. Şii inançlarında arı, bal üretimindeki gizemliliği nedeniyle İmam Ali ile eşdeğerdir. Hıristiyan inancına göre ise arı, bereketliliği ve üretkenliği nedeniyle Bakire Meryem’in sembolüdür. Divan edebiyatında ve Mevlevîlikte ise çalışmanın ve gayretin simgesidir. Bu nedenle şiirlerde genellikle “Hak yolundaki bir derviş” olarak karşımıza çıkar. Divan edebiyatının büyük Mevlevî şairlerinden biri de Şeyh Gâlib’dir. Gâlib’in Mevlevîliğe bağlılığı ve Galata Mevlevîhânesi’nin post-nişîni oluşunun şiirlerine çokça yansıdığını görmekteyiz. Bu nedenle arı, Gâlib’in şiirlerinde bazen kesreti ifade etmiş; bazen de vızıldaması ve dönerek uçup durması yönüyle Mevlevîhânelerdeki semah yapan semazenlere benzetilmiştir. Arının sesi ise Mevlevî âyinlerinde çalınan çalgıları temsil etmiştir. Ayrıca Allah’ın mucizelerinin anlatıldığı “Nahl” sûresinin de Şeyh Gâlib’in şiirlerinde arının sıkça rastlanmasında büyük rol oynadığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Symbol Of Bee In Sheikh Galib's Poems
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Throughout the history bees are accepted as a divine symbol for they product honey. Bee hives and their ways of workings are described as a miracle of God. Bee symbolizes immortality, fertility, and productivity. Honey bee becomes inspirational symbol for poets. Bee and honey are mentioned in three Holy Scriptures. (Torah, Bible, and Quran) Each of three scripture includes some expressions about bee and honey. Bee symbol is seen as soldier of God on Islam and also to see them in your dreams mean equivalent to reading Quran. Because of the mysterious productivity bee is equivalent to Ali on Shia beliefs. On the other hand; according to Christian belief bee symbolizes Virgin Mary with the aspect of productivity and fertility. Bee is a symbol of hard work and effort at Divan literature and Mevleviyah. Therefore; generally bee encounter as a dervish in the way of God. Sheikh Galib is one of the famous poets of Divan literature. We see that Galib’s loyalty to Mevleviyah and his being a “postnişin” of Galata Mevleviyah reflect on his poems. For this reason sometimes bee symbolizes abundance and sometimes it is resembled with the Whirling Dervish who makes semah at lodge used by Mevlevi Dervishes with the aspect of buzz and flying in the circle. On the other hand; sound of bee represents instruments used at the Mevlevi Rituals Ceremony. Moreover it can be said that Nahl Surah which is included miracles of God plays an important role encountering of bee on Sheikh Galib’s poem. Miracles of God are mentioned on Nahl Surah which is included miracles of God.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.703
Turkish Studies