Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 259
 İndirme 32
Necip Fazıl Şiirinde Batılaşmanın Getirdiği Kökensel Korku ve ‘Özne’ Direnişi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşüncesinde ve şiirinde, şahsî fikir cephesini en net tanımlayabilmiş sanatkârlardandır. Yaşadığı ferdi zihin dönüşümünün Necip Fazıl üzerindeki en büyük etkilerinden biri, yakından tanıma olanağı bulduğu Batı düşüncesine olan reaksiyon boyutudur. Türk düşüncesi açısından 19 ve 20. Yüzyıllar, varolan şartların Batı kaynaklı temellük edildiği bir zaman dilimine denk gelmesi bakımından Necip Fazıl şiiri için de düşündürücüdür. Başka bir açıdan Necip Fazıl, Batı kaynaklı fikir cereyanına edebî-politik bağlamında direnen adamdır. Fakat söz konusu batılılaşmanın düşünce hayatımıza etkisi şair üzerinden bir ‘korku’ olgusuyla ele alınmaya müsaittir. Bu makale biraz da böyle bir yönüyle Necip Fazıl şiirinin mistik-metafizik karakterini, batılı anlamda bir ‘korku’ karşıtlığıyla değerlendirme çabasıdır. Bu bağlamda Necip Fazıl’ın ‘ben’ olgusu, egosantrik bir duygunun ötesinde korkuya yönelik şiir dilinde tepki boyutuyla şekillenmiş bir direnme biçimi olarak ele alındığında; şairin Batı düşüncesinden ve sanatından gelen fikirlere karşı duruşunu mizacından gelen tavırla şekillendirdiği görülür. İşte anlam ve metaforlar dünyasında sıklıkla yan yana gelen hislerin şair adına ne tür bir etkileşim içinde olduğu da, öncelikli sorgulama alanlarından biri olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Necip Fazil's Poetry In The Westernization Of The Origin Of Fear and The Resistance Of The Subject
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Necip Fazıl Kısakürek is a craftsman who can clearly define his personal idea in Turkish thought and poetry. One of the greatest influences on Necip Fazıl, the individual mind transformation of the living, is the Western thought reaction that he has the ability to recognize closely. In terms of Turkish thought, 19th and 20th centuries, Necip Fazıl is also thought-provoking in terms of the fact that existing conditions coincide with a time period in which Western-originated appropriations are made. In another respect, Nacip Fazıl is a man who resists in the literary-political context of Western-originated ideas. However, the effect of Westernization on the thought of our life is possible to be treated as a 'fear' over the poet. This article attempts to evaluate the mystical-metaphysical character of Necip Fazıl's poetry in a western sense of 'fear'. In this context, Necip Fazıl's 'i' phenomenon is considered as a form of resistance that is shaped by the dimension of reaction in the language of poetry towards fear beyond an eccentric sensation; it is seen that the poet has shaped the attitude of the West from the mind and the attitude against the ideas coming from the art. It is also one of the primary areas of interrogation, in terms of the meaning and metaphors, how often the feelings of side by side are in the name of the poet.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.583
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies