Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 87
 İndirme 39
Bağdat Elçiliği 1933 Senelik Raporuna Göre Irak’ın Durumu ve Türkiye İle İlişkiler
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

24 Nisan 1920 San Remo Konferansı ile Fransa, Suriye üzerinde mandater sıfatını kazanmıştır. Kral Faysal, Suriye üzerindeki bu durumu kabul etmeyince Fransa Şam’ı işgal etmiş ve Faysal sürgüne gönderilmiştir. İngiltere’ye aradığı fırsatı sunan bu gelişme sonunda Musul Fransa’dan alınmış ve İngiltere’ye verilmiştir. Böylece Musul, Bağdat, Basra şehirlerinden oluşan İngiliz denetimindeki Irak Krallığı ortaya çıkmıştır. İngilizler özellikle Necef bölgesinde isyanlarla karşılaşmışlarsa da 23 Ağustos 1921 tarihinde Mekke emiri olan Şerif Hüseyin’in oğlu Faysal’ı Irak kralı olarak ilan ettiler. 1922’de Irak ile İngiltere arasında yapılan antlaşma ile manda sistemi kaldırılmıştır. Ülke içindeki milliyetçilerin memnun olmaması nedeniyle İngiltere ile antlaşmalar yapılmış ve 1932’de tam bağımsızlık gerçekleşerek Irak hükümeti kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun Musul, Bağdat, Basra Vilayetleri üzerinde şekillenen ve yeni kurulmuş bir hükümet olan Irak hükümetinin siyasi durumu, yönetimi, anayasası ve dış siyaseti ile ilgili bilgiler içeren Bağdat Elçiliği 1933 senelik raporu, 61 sayfa olup Bağdat Elçisi Tahir Lütfü (Tokay) Bey tarafından kaleme alınarak Hariciye vekaletine sunulmuştur. Türk hariciyesinin Irak gelişmelerine bakışını ve Türk-Irak ilişkilerini ihtiva etmesi bakımından önemli bir belgedir. Irak kurulduğu günden itibaren sorunlarla uğraşan bir ülke olmuştur. 1932 Irak tarihinde dönüm noktasıdır ancak bu tarihten sonrası Irak için var olma mücadelesidir. Ülkede özellikle Kral Faysal’ın ölümü sonrasında İngiltere yanlıları ve karşıtları olmak üzere genel anlamda iki kutbun olduğu görülmektedir ve bu iki kutup neredeyse 1960’lara kadar birbirleriyle daima çatışmıştır. Askeri darbeler, kabine bunalımları, suikastler, kazalarla dolu yaklaşık 30 yıllık süreç adeta bugünkü Irak’ın habercisi gibidir. Bu kritik dönüm noktasında Türk hariciyesinin Irak hakkında verdiği bilgiler günümüz gelişmelerini anlamamızda katkılar sağlayabilir.Çalışmanın amacı budur.

Anahtar Kelimeler:

Situation In Iraq and Iraq-turkey Relations According To 1933 Annual Report Of Baghdad Embassy
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

24 April 1920, with San Remo Conference, France won the mandate of Syria. When King Faisal did not accept this situation on Syria, France invaded Damascus and Faisal was sent to exile. At the end of this development, which offered an opportunity for England, Mosul was taken from France and given to England. Thus the Kingdom of Iraq under the British control of Mosul, Baghdad and Basra has emerged. The British, especially when they encountered rebellions in the Necef region, declared Faisal, the son of Sharif Hussein, the commander of Mecca on August 23, 1921, as Iraqi king. The treaty between Iraq and Britain in 1922 abolished the mandate. Due to the dissatisfaction of the nationalists in the country, treaties were signed with the United Kingdom, and in 1932 full independence was achieved and the Iraqi government was established. The 1933 annual report of the Embassy of Baghdad, containing information on the political situation, administration, constitution and foreign policy of the Iraqi government, shaped by the Ottoman Empire's Mosul, Baghdad, Basra Provinces and a newly established government, is 61 pages and is maintained by Baghdad Lieutenant Mr.Tahir Lütfü (Tokay) and presented to the Ministry of Foreign Affairs. It is an important document in terms of the view of Turkish Ministry of Foreign Affairs on Iraqi development and the Turkish-Iraqi relations. Since the day Iraq was established, it has become a country dealing with many problems. It is a turning point in the history of Iraq in 1932, but after this year, it is the struggle for existence of Iraq. In the country, especially after the death of King Faisal, it is seen that there are two sides in general, including the sympathizers of Britain and their opponents, and these two sides have always conflicted with each other until almost 1960s. Military coups, cabinet crises, assassinations, accidents almost 30-year period is almost like the reporter of today's Iraq. At this critical turning point, the information provided by ministry of foreign affairs of Turkey on Iraq can provide a contribution to understanding of today's developments.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.902
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies