Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 453
 İndirme 40
1975-1980 Arasında Türkiye’deki Siyasi Olaylar ve Siyasi Görüşlerin Dildeki Yansımaları
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, 1975-1980 döneminde Türkiye’de yaşanan siyasi olaylar ve o dönemde çıkan siyasi gazetelerden hareketle farklı ideolojilere sahip insanların dili kullanırken tercih ettikleri kelimeler üzerinde durulmuştur. O dönemde yaşanan sağ-sol olayları toplumdaki huzursuzluğu arttırmıştır. Bununla birlikte farklı siyasi gruplar benzer kavramlar için farklı sözcükler kullanmışladır. Aslında her dönemde mevcut olan bu durum 1975-1980 döneminde yaşanan olaylara bağlı olarak biraz daha artmıştır. İnsanların dilde kullandıkları kelimeler onların dünya görüşleri, siyasi fikirleri, hayata bakışları, düşünce yapıları vs. hakkında ipuçları vermektedir. Sağ görüşlü yazarların genellikle geleneğe bağlı olduklarını ve bu nedenle eski kelimeleri tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Sol görüşlü yazarlar ise daha çok yenilik taraftarı oldukları için yeni kelimeleri tercih etmişlerdir diyebiliriz. Bununla birlikte bağlı olunan ideolojiler ve savunulan fikirler de kelime tercihlerin önemli bir rol oynamıştır. Fakat genelleme yaparak her sağ görüşlü yazar geleneğe bağlıdır ya da her sol görüşlü yazar yenilikçidir diye bir yargıya varamayız ve yazarların kullandıkları bütün kelimeler siyasi görüşleriyle doğru orantılıdır diyemeyiz. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için 1975-1980 yıllarına ait, o dönemde tirajları yüksek 4 gazeteden (Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet ve Tercüman), 7 yazar seçilerek siyasi görüşleriyle kullandıkları kelimeler arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu yazarların tercih ettikleri sözcükler tablolar halinde ayrı ayrı verilmiş ve ortak bir tabloda çeşitli karşılaştırmalar yapılmış, kelime seçimiyle ideoloji arasındaki bağlantı incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Reflections Of Turkey's Political Events and Political Views Between 1975-1980
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In this article, the political events in Turkey during the period of 1975-1980 and the political newspapers which emerged at that time emphasized the words preferred by people with different ideologies using the language. The right-left events that took place at that time increased the unrest in the society. However, different political groups have used different words for similar concepts. In fact, this situation, which was present in every period, increased a little more depending on the events that took place in 1975-1980 period. The words people speak on the earth are their worldviews, their political ideas, their gaze, thoughts, etc. Gives tips about. We can say that right-wing writers are usually dependent on tradition and therefore prefer the old words. We can say that left-wing authors prefer new words because they are more innovation-oriented. Along with this, ideologies and advocated ideas play an important role in word preferences. But by generalizing, we can not say that every right-wing writer depends on tradition, or that every left-wing writer is innovative, and we can not say that all the words used by the writers are directly proportional to their political views. In order to be able to understand it better, 7 writers (Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet and Tercüman) from 4 newspapers with high circulation at that period of 1975-1980 were selected and tried to reveal the relation between the words used by political views. The words preferred by these authors were given in tabular form, and a comparison on a common table was made, and the connection between ideology and word choice was examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.721
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies