Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 66
 İndirme 31
Orta Asya Ülkelerinde CO2 Emisyonu, İktisadi ve Finansal Gelişme ve Fosil Yakıt Enerji Tüketimi İlişkisi
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Orta Asya ülkelerinin zengin doğal kaynakları, bölge ülkelerinin ekonomik büyümelerini hızla artırmalarına yardımcı olmaktadır. Türkmenistan ve Özbekistan çok büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahiptir. Kazakistan ise Hazar gölüne kıyısı olan ülkeler arasında en büyük petrol rezervlerine sahip oldu. Gecen yirmi yıl boyunca Kazakistan enerji ihracat hacmini artırırken Gayri Safi Milli Hasılasını da artırdığı görülmektedir. Orta Asya ülkeleri enerji sektöründe yaşanan bu hızlı büyüme, çevresel kirlenmeyi kaçınılmaz şekilde artırmaktadır. Bununla birlikte, Türkmenistan ve Özbekistan henüz liberal ekonomik sisteme dönüşüm yapamamışlardır. Bu durumlar, Orta Asya ülke yönetimlerinin uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmadan ziyade kısa dönem ekonomik iyileşmeye yöneltmiştir. Çevre kirliliği, ekonomik büyümenin ana sonuçlarından birisi olmasına rağmen, küresel ısınma ve iklim değişikliği problemleri insan yaşam kalitesini tehdit etmektedir. CO2 emisyon düzeylerini azaltmak için Orta Asya ülkeleri Kyoto protokolünü imzalamalarına rağmen, bölge ülkeleri hala çevre kirliliği konusunda kaygılanmaktadırlar. Bu çalışma, Orta Asya ülkeleri için CO2 salınımları ile ekonomik ve finansal gelişme ve fosil yakıt enerji tüketimi arasındaki ilişkiyi 1992-2013 döneminde panel ekonometri yöntemlerle incelemektedir. Bu çalışmanın bulguları, orta Asya ülkeleri için ters-U biçimindeki Çevresel Kuznets eğrisinin geçerliliğini göstermektedir. Buna ek olarak, enerji tüketimi ve şehirleşmenin CO2 salınımlarını pozitif etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, analizler finansal gelişme ve ticari açıklığın CO2 salınımlarını azaltmada önemli faktörler olduklarını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Co2 Emissions, Economic and Financial Development and Fossil Fuel Energy Consumption In Central Asia
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Central Asian countries’ very rich natural resources spurs economic growth in the region. Uzbekistan and Turkmenistan sit on inhabit on large natural gas and oil reserves. However, Kazakhstan has access to the biggest recoverable oil reserves among the Caspian Sea countries. Durıng the past two decades, Kazakhstan has been ıncreasing its energy exports volume while it increased its economic growth. The speedy growth in energy industry of Central Asian countries fatally enhances environmental degradation in region. On the other hand, both Uzbekistan and Turkmenistan have not transformed into liberalized economic systems. These situations have tended the governments of region towards short term economic advancement rather than long term sustainable development. Although environmental deterioration is a main result of the process of economic growth, global warming and climate change has been threating the quality of human life. Though Central Asian countries signed to Kyoto protocol to decrease CO2 emission levels, these countries still have environmental pollution concerns. This paper examines relationships between CO2 emissions, economic and financial development and fossil fuel energy consumption for a panel of Central Asian countries over the period 1992-2013. The findings of this study show that an inverted U shape environmental Kuznets curve for Central Asia. Moreover, energy consumption and urbanization are found to have positive effects on CO2 emissions. However, analysis suggests that financial development and trade openness are essential factors for the reduction of CO2 emissions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.396
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies