Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 344
 İndirme 35
 Sesli Dinleme 2
Mutasavvıf Çizgide Bir Hoca: Lokman-ı Perende
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Tasavvuf İslam’ın felsefi ve dinsel bir biçimde algılanması ve bu şekilde görüşlerin kabul görmesiyle oluşan bir felsefi terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Tasavvufun Kurucusu olarak kabul edilen Hoca Ahmet Yesevi ve onun talebeleri Türkistan’da ve Anadolu’da İslam’ın yayılmasında öncülük etmişler aynı zamanda hoşgörü temelli bir görüşün oluşmasına katkı sağlamışlardır. Bektaşilik, Mevlevilik gibi farklı grupların oluşmasında Hoca Ahmet Yesevi’nin önemi büyüktür. Bu araştırmada Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli’nin hocası olarak kabul edilen belki birçok kişinin bile ismini ilk defa duyduğu Lokman-ı Perende ve bağlantılarını incelemek üzere yapılmıştır. Lokman-ı Perende’nin Hoca Ahmet Yesevi ile olan bağlantısı ve Hacı Bektaş-ı Veli’ye yaptığı hocalığı detaylı bir şekilde incelemeye çalıştık. Bunun üzerine birçok kaynak tarayıp detaylı ve kapsamlı bir araştırma yapmanın daha doğru olacağı düşünerekten faydalı olan bilgileri size sunmaya çalıştık.Bu kaynaklardan en önemli olanlar ise Hacı Bektaş-ı Velinin kendisinin eserleri olan ‘Makalat’ ve ‘Velayetname’ dir.Ancak Makalat adlı eserde daha çok dini açıklamalar üzerine yorumlamalar yapıldığı için pek fazla şahsi hayata dair görüşler yer almamaktadır. Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli, Lokman-ı Perende arasında geçen diyaloglar Bektaşiliğin temelinin oluşmasında en dikkat çekici ayrıntıları değerlendirdik. Hacı Bektaş-ı Veli’nin babası Sultan İbrahim’in Lokman-ı Perende hoca olarak görevlendirmesiyle başlayan süreç Hacı Bektaş-ı Veli’nin Anadolu’ya gelmesine kadar devam etmiştir. Bu Süreç içerisinde yaşananlar Hacı Bektaş’ın eğitimi ve toplumun ona vermiş olduğu değerler son derece önemlidir. Bektaşiliğin oluşumunda temel unsurları bilmek günümüzde bazı gizli kalmış noktaların aydınlanmasına fayda sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Sufist Hodja: Lokman-i Perende
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Sufism emerges as a philosophical term that perceives the Islam from the point of view of philosophy and religion.Khoja Ahmed Yasawi -who was accepted as the founder of sufism- and his disciples pioneered the spread of Islam in Anatolia and Turkistan and they contributed to the formation of a worldview that was based upon tolerance.The role ofKhoja Ahmed Yasawi is highly significant in the formation of different groups that was called as Bektashi and Mevlevi. The aim of this research is to examine Lokman-iPerende and his relationships. Lokman-iPerende is to be accepted as the teacher of Haji Bektashi Veli who was the founder of Bektashi order.However it seems many contemporary followers of the belief are even unaware of his name. During the research we tried to investigate in detailfirst the relationship between Lokman-iPerende and Khoja Ahmed Yasawi and then Perende’s teachings toHaji Bektashi Veli. Believing the importance of a detailed literature review on the topic, we tried to present some source books to the reader.The most important ones are Haji Bektashi Veli’s own works called as “Makalat” and “Velayetname”.Makalat contains interpretations of religious explanations and thus lacks detailed viewpoints about i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.703
Turkish Studies