Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 74
 İndirme 27
Postmodern Bir Özne Olarak Şair Murathan Mungan
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Postmodern durum, modern özneden birçok açıdan farklı olan öznelerin türemesine yol açar. Büyük anlatılara duyulan güvensizliğin yaygınlaşması, postendüstriyel çağın bireyin kişiliğini parçalaması ve tüketim toplumunun her türlü ahlakî ve dinî değeri değersizleştirmesi yersiz yurtsuzluk düşüncesine sahip bireylerin çoğalmasını tetikler. Postmodern sanatçılar da çağın ruhunun tesirinde kalarak varoluş problemi yaşar, tüketim toplumunun baskısıyla parçalı bir kişilik sergilerler. Yerleşik birçok değere güvenmedikleri için nihilizme sürüklenirler. Tutunamama, yersiz yurtsuzluk, marjinallik, yabancılaşma, parçalanma postmodern sanatçıların kişiliğini belirten kavramlardan bazılarıdır. Murathan Mungan, son dönem Türk edebiyatının belki de en üretken ve en fazla okunan yazarlarından biridir. Roman, öykü, deneme, oyun, senaryo, şarkı sözü yazan Mungan, aynı zamanda bir şairdir. Yazdığı yirmi bir şiir kitabı ile 1980 sonrası Türk şiirinde önemli bir yere sahiptir. İkinci Yeni şairlerinden etkilenerek şiire başlayan Mungan, bazı şiir kitaplarında halk edebiyatının etkisinde olsa da genellikle postmodern sanat estetiğine bağlı kalır. Alışılmış şiir anlayışının dışına çıkarak eklektik metinler yazar. Şair, şiirlerinde yerleşik değerlere ve otoritelere karşı çıkarak toplumun dışına itilmiş kişilere yer verir ve eril cinsel söylemi yıkarak eş cinsel söylemi yaygınlaştırmaya çalışır. Şiir metinleri üzerinde deneysel girişimlerde bulunarak bireyselliğe yaslanır. Kişisel yaşamından ve postmodern durumdan kaynaklanan yabancılaşma, yurtsuzluk, yalnızlık, kaçış gibi varoluşsal temaları işler. Pastiş, parodi, alıntı, gizli alıntı, açık ve kapalı göndermeler yoluyla farklı metinlerden malzeme ödünç alır. Eserlerini postmodern tarzda yazdığını açıkça dile getiren Mungan’ın şair kişiliği parçalı bir görüntü çizer. Ayrıca yerleşik değerlere sırtını dönerek Deleuze ve Guattari’nin göçebe düşüncesini benimser. Varoluşunu anlamlandırmak için eleştirel bir gözle kendisini, evreni ve hayatı sorgular. Bu çalışmanın amacı şair Murathan Mungan’ı postmodern bir özne olarak ele alıp incelemektir.

Anahtar Kelimeler:

Postmodern poet Murathan Mungan
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The postmodern state leads to the derivation of objects that are different in many ways from the modern subject. The spread of uncertainty heard by the great stories, the post-industrial age’s disintegration of the individual personality and the devaluation of all moral and religious values of the consumer society triggers the multiplication of individuals with the idea of unfair homeland. Postmodern artists also experience the problem of existence by staying in the spirit of the age, exhibiting a personality divided by the pressure of the consumer society. They are driven to nihilism because they don’t trust many inherited values. Impossibility, unfair domesticity, marginalism, alienation, fragmentation are some of the concepts that indicate the personality of postmodern artists. Murathan Mungan is one of the most productive and read writers of recent Turkish literature. Mungan, who writes a novel, story, experiment, play, script, song word, is also a poet. With his twenty poems, he has an important place in the Turkish poetry since 1980. Mungan, who began poetry by his second New Poetry, is often dependent on postmodern art aesthetics, although in some poetic books it is influenced by popular literature. Excluding the common poem, he writes eclectic texts. The poet opposes the values and authorities established in his poems to those who are pushed out of society and tries to spread the gays by wasting the gays. Poetry is an experimental attempt on the poems. It deals with existential topics such as alienation, homelessness, loneliness, escape, resulting from personal life and postmodern state. Through pastish, parody, quotes, hidden quotes, open and closed posts, you get material borrowed from different texts. Mungan's poet's personality, which clearly expresses his works in postmodern style, paints a fragile image. He also adopts the immigration idea of Deleuze and Guattari, turning his back to the established values. He asks himself, the universe and life with a critical look to understand his existence. The purpose of this study is to treat and study the poet Murathan Mungan as a postmodern essence.

Anahtar Kelimeler:

Poet Murathan Mungan As A Postmodern Subject
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Postmodernism is an art and literary movement that shaped by take over heritage of modernist avant-garde movements. Subject fragmentation, eclecticism, the collapse of inherited metanarratives, discontinuity, chaos, polyphony and multiculturalism are elements of postmodern aesthetics. Also, these elements are the basic features of postmodern literature works. It can be claimed that postmodern poems have these elements, therefore it can be analyzed poem that containing postmodern elements by postmodern theory. Murathan Mungan is one of the most read and productive writer in recent Turkish literature. Mungan who writes novel, stories, essays, plays, film manuscript, song is a famous poet at the same time. He has twenty one poem books and he is accepted an important poet in Turkish poem after 1980. Mungan who started write poem by influenced İkinci Yeni usually links postmodern aesthetics, although he is influenced by folk literature in some his poem books. He writes eclectic texts and he goes beyond traditional poetry. He demurs traditional values and authority and he gives place people who marginalized in society. Also, he tries to generalize homosexual discourse by subvert masculine sexual discourse. He tries to experimental procedures above poem texts and he defends i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.457
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies