Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 14
 Sesli Dinleme 1
Şeref Hanım’ın Bir Şiiri ve Bu Şiirin Ticâret ve Edebiyat Bağlamında İncelenmesi
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Klâsik Türk edebiyatında, her ne kadar erkek şâirlerin çokluğu dikkat çekse ve 19. asra kadar az sayıda bayan şâir yetişmiş olsa da, özellikle bu asırda bayan şâir sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Kuşkusuz bu durumun en önemli sebeplerinden biri de bu asırda Osmanlı toplum ve devlet yapısında meydana gelen köklü değişiklerdir. Osmanlı’nın birçok alanda Batı’dan geri kaldığı kabul edilerek 17. asırda başlayıp özellikle Lâle Devri’nden itibaren hız kazanan ve devleti içinde bulunduğu olumsuz durumdan kurtarmak için yöneticiler tarafından birçok alanda yapılan ıslahatlar, bu yenilikler zaman zaman çeşitli nedenlerle kesintilere uğramakla birlikte, özellikle 19. Asırda yoğun bir şekilde kendini hissettirmiş ve sadece askerî alanda yapılan yeniliklerle sınırlı kalmamıştır. Özellikle toplumsal konular, eğitim konuları ve idarî konularda köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu değişiklikler kendini her alanda olduğu gibi edebiyatta da göstermiş, belki de toplumsal alanda ve eğitim alanında yapılan değişikliklerin de etkisiyle yirmi civarında kadın şâir bu asırda kalem oynatmıştır. Devrin önemli kadın şâirlerinden biri de hiç kuşkusuz Leyla Hanım ve Adile Sultan’la birlikte Şeref Hanım’dır. Diğer Dîvân şâirleri gibi Şeref Hanım da duygularını ifade etme konusunda hayatın her alanındaki malzemelerden yararlanma yoluna gitmiş ve incelediğimiz bu şiirde maddî unsurları lirik konularla birleştirip bunları ustalıkla bir arada kullanmıştır. Ticâret ve iktisatla ilgili konular Türk toplumunda, hele hele o asırlarda, genelde erkekleri ilgilendiren hususlar olurken bir kadın şâirin bu konuya değinmesi ayrıca dikkati celbeden bir durumdur.

Anahtar Kelimeler:

Poetry and Analysis Of An Seref Hanim This Context Of Poetry and Literature To Trade
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

By 19th century, at Classical Turkish Literature, despite to the large number of male poets and a small number of female ones, there had been a serious increase in the number of female poets at that century. Undoubtedly, most important reasons for this were the radical changes at Ottoman Social and State Structure. Considering that the Ottoman Empire had fallen back from the West in many areas, many reforms, which started in the 17th century and accelerated in the Tulip Age, were carried out by administrators to recover from the negative situation. Despite the fact that these reforms, which were not only in Military Structure, were interrupted at some times; the effect of them was felt especially in the 19th century. Important changes were carried out in Social, Educational and Administrative Structure. These changes emerged in the Literature as well as in all other areas, and perhaps with the impact of changes in the social and educational fields, about 20 female poets started to set pen to paper. The most important female poets of this period were Leyla Hanım, Adile Sultan and Şeref Hanım. Like other Classical Turkish Literature poets, Şeref Hanım also benefited from the material in all areas of life to express her feelings; and in that poem that we examined, she combined the material elements with the lyric subjects expertly. At that period, economics and trade related issues were mostly considered to be associated with men, a female poet’s addressing this issue drew lots of attention.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.657
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies