Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 53
 İndirme 23
Çağdaş Türkçede Kelime Gruplarının İşlevsel Tasnifi Üzerine
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Kelime gruplarının Türkçenin sözdiziminde konumlandırıldığı yer oldukça önemlidir. Varlıkları, nesneleri ve hareketleri bazı zamanlarda tek kelime ile karşılayamayız ve böyle anlarda, bu durumu karşılayabilen kelime gruplarını kullanırız. Yapı ve anlam bakımından bir bütünlük arz eden ve cümlenin temel taşı olan kelime grupları, şimdiye kadar yapılan çalışmalarda birçok farklı sınıflandırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Konunun uzmanlarınca yapılan tasniflerin büyük çoğunluğunda, kelime gruplarını oluşturan unsurlar arasındaki bağımlılık ilişkisi net ifadelerle dile getirilmemiş hatta morfolojik ve sözdizimlik kategoriler birbiriyle karıştırılarak iç içe kullanılmıştır. Bu çalışmada Türk dilbilgisinin tartışmalı alanlarından birisi olan kelime gruplarının işlevsel tasnifi ele alınarak sınıflandırmada hangi hususlara dikkat edilmesi ve ne şekilde uygulanması gerektiğinin üzerinde durulmuştur. Çalışmada kullanılan tasnif yöntemi şu ana kadar kelime grupları düzeyinde yapılan morfolojik sınıflandırmalardan farklı olarak, yapı özelliklerini ortaya çıkarmakla beraber aynı zamanda işlevsel bir niteliğe de sahiptir. Bu amaç doğrultusunda kelime gruplarının semantik ve yapısal-gramatik planlar düzeyinde tasnifine değinilmiştir. Yapısal-gramatik kısımda; kurucu öge türünün belirlendiği leksik-morfolojik düzey, bağlantı tiplerine göre ayrıldığı sözdizimi düzeyi ve birleşen ögelerin sayısına göre yapılan sınıflandırılmaya yer verilmiştir. İşlevsel (semantik) kısımda ise kelime gruplarının işlevsel özellikleriyle hangi görevde kullanıldığına yönelik yapılan tasnif yer alır. Bu sınıflandırma düzeni ile kelime gruplarının yapısal ve işlevsel bakımdan ayrılma ölçütleri kesinleştirilmiş, kıyaslama tekniği ile tam olarak açıklanamayan kelime gruplarındaki işlevsel özelliklere de açıklık getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In modern Turkish word groups on functional designs
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The place where the word groups are placed in the Turkish vocabulary is quite important. We can’t meet the beings, objects, and movements with a single word at times, and in such moments, we use the word groups that can meet this situation. The word groups, which provide integrity in terms of structure and meaning and are the core stone of the phrase, have been studied using many different classification methods in studies so far. In the vast majority of the definitions made by the experts of the subject, the relationship of dependence between the elements that make up the word groups has not been expressed in clear expressions, even the morphological and non-verbal categories have been intertwined. In this study, one of the controversial fields of Turkish linguistics, the word groups are focused on what aspects should be taken into consideration in the classification by addressing the functional design and how it should be applied. The design method used in the study, unlike the morphological classifications made at the level of the word groups so far, has a functional character, while revealing the structural characteristics. For this purpose, the word groups are referred to in the semantic and structural-grammatic plans level. In the structural-grammatic section, the lexic-morphological level in which the founding object type is determined, the vocabulary level in which the connection type is divided and the number of combined objects is classified. In the functional (semantic) section, the word group is defined by the functional characteristics of which task is used. This classification arrangement and the criteria for the structural and functional separation of the word groups have been determined, and the comparison technique has also revealed the functional characteristics of the word groups that are not fully explained.

Anahtar Kelimeler:

About The Functional Classification Of The Word Groups In Modern Turkish
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The place of the word groups that are situated in the syntax in Turkish is very essential. Usually, we can not cover entities, objects or actions with one word so in these situations we prefer to word groups. The word groups, basic in a sentence and formed an integrity in the way of the structure and the meaning was examined by using the many various classification methods in the recent studies. The classification made by those skilled in the dependencies between companents is not expressed in the majority of word groups with clear statements; even morphological and syntax categories are used nested mixed with each other. In this study, by taking the functional classification of word groups which is one of the controversial issues of Turkish grammar. It is emphasized an which facts will be reqarded with and how to be applied in terms of classification. The classification method used in the study has a functional qualification making structure features out as a different morphological classification from the others which have been made so far. In accordance with this purpose, word groups have been classified according to the frames of the grammatical and semantical plans. In the grammatical section, the lexical-morphological level in which the constituent element is classfied; the syntax level which is through with the types of relation and the classification which is done according to the number of conjugating elements. However in the semantical section, the classification related to the word groups with attributive features are used in which tasks. Finally with this quaufication, dissimilation criteria of word groups in terms of grammar and function is confirmed, the functional features of them which can not be explained accurately with the comparison technique have been clarified.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.902
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies