Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 92
 İndirme 24
İbn Arabi Ontoloji’sinde İnsan Metaforları
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ontolojik bir bakış açısıyla tasavvufi düşüncesi olan Vahdet-i vücûd’u temellendiren İbn Arabi, İslam’ın mistik düşüncesinde önemli bir sûfidir. Eserlerinde de açıkça görüldüğü üzere birçok alanda derin bilgiye sahiptir. Tasavvufi yaşantının sonucu zûhur eden keşfi bilgi ile birlikte İbn Arabi’nin zâhiri ilimlerin yanında bâtını hikmetleri etkin bir şekilde kullandığı görülür. Kendisi gibi çok tartışılan Vâhdet-i vücûd düşüncesini açıklarken İbn Arabi zâhiri ve bâtını bilgileri teşbih maksadıyla kullanmıştır. Bütün sûfilerin çeşitli sâiklerden ötürü kullandığı sembolik dil olmadan hâkikite bilgisine erişelemez. İbn Arabi’nin tecelli sistemi incelendiğinde sembolik anlatımın yaygın bir şekilde başvurduğu metafor kullanımın zâruri olduğu görülecektir. Zira ilmi bâtını olarak tarif edilen tasavvuf maddenin ötesinde var olanlar ile ilgilenir. Ruhen, bireye kemâle erme yollarını göstermeyi hedefleyen tasavvuf ontolojik gerçeklikten ayrı hareket edemez. Bu olgudan hareketle İbn Arabi’nin nihayeti tamamen gaybet olan Vahdet-i vücûd düşüncesinde insan-ı kâmil, insan ve âlem çok iyi anlaşılmalıdır. Çünkü insanın bilinç ve akıl düzeyi kademeli olarak zâhirde mevcûd olanlar üzerinden gelişir. Bu manada İbn Arabi, insana âyettte belirtildiği üzere âlemdeki ve kendindeki Allah’ın işaretlerini iyi okumasını tavsiye eder. Allah-Âlem, Allah-insan ve âlem-insan arasındaki bağıntıları açıkladıktan sonra İbn Arabi, insanın Allah ile âlem arasındaki konumuna vurgu yapar. İbn Arabi tecelli düşüncesinde hayati öneme sahip insan-ı kâmil’i anlatmak için birçok metafor kullanır. Bu metaforlar içerisinde benzer özellikler sergileyen “ayna”, “gözbebeği” ve “mühür” üzerinden âlem-insan arasındaki bağdan başlayıp Hakk’a ulaşan seyrin anlatıldığı müşâhede edilir. Bu çalışmada âlem-insan ve vâsıl olarak Hakk’da son bulan bu seyirde insanı anlatmakta kullanılan bu üç metaforlar ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Human metaphors in the Arab Ontology
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ibn Arabi, which is the foundation of the Vahdet-i body, the tasavvufi thought from an ontological point of view, is an important summary of the mystical thought of Islam. He has profound knowledge in many areas, as clearly seen in his works. The knowledge of the Qur’an is the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an is the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an. He was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one. There is no knowledge of the symbolic language that all tsufis use because of the various saikes. When we look at Ibn Arab's exhaustive system, we will see that the use of the metaphor in which the symbolic narrative is widely applied will be unlikely. For the knowledge is described as the tasavvuf concerns those that exist beyond the matter. The Spirit cannot move apart from the ontological reality that aims to show the way to get to the individual. In this way, the people of the Arabic world will be able to understand the truth, the truth, the truth, the truth, the truth, and the truth. For man’s level of consciousness and mind gradually evolves through those who are present in the Zazhir. In this man, Ibn Arab advises man to read the signs of Allah in the world and in Himself, as stated in the Qur’an. After God revealed the relationships between God and man, Ibn Arab emphasizes the position of man between God and man. Ibn Arabic uses many metaphors to describe the human-i kamil with vital importance in his thought. In these metaphors, similar characteristics are displayed by the "Ana", "Baby" and "Mühür" from the link between the world and the human being and the way to reach the Hakk is described in the client. In this study we will discuss the three metaphors used in this journey that is found in the universe-human and the ultimate way in the Hague.

Anahtar Kelimeler:

Human Metaphors In Ibn Arabi’s Ontology
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ibn Arabi who based his mystical thought Wahdat-ı vucûd on the standpoint of ontological view is one the most important sufi in Islamic mysticism. He had profound imformation in several learnings regarded on his works. It is seen that Ibn Arabi had used mystical knowledge together with scientific knowledge effectively after having a sufistic life. Ibn Arabi used scientific and mystical knowledge at the aim of similing in order to explain his controversial thought Wahdat-i vucûd. Without sembolic language which sufis had to use it for a variety of motives, knowledge of truth can not be reached. It will be seen that metaphor of sembolic expression is an obligation when Ibn Arabi’s manifestation system is analyzed. Because mysticism described as science of intuition is concerned with thing beyond materials. Mysticism which aims to show people the way to the i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.470
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies