Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 26.936
 İndirme 260
 Sesli Dinleme 24
Demokrasinin Temel İlkeleri Açısından Ortaokul 5., 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Kazanımlarının İncelenmesi
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada ortaokul 5.,6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersi kazanımlarının demokrasinin temel ilkeleri olan Milli Egemenlik, Seçme ve Seçilme Hakkı, Katılım, Özgürlük, Eşitlik, Çoğulculuk, Çoğunluk, Hoşgörü, Hukuk Devleti, Kuvvetler Ayrılığı ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaokul 5. sınıf sosyal bilgiler ders programında yer alan toplam 46 kazanımdan 8 tanesinin (% 3,68) demokrasinin temel ilkeleriyle ilgili olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul 6. sınıf sosyal bilgiler ders programında yer alan toplam 43 kazanımdan 6 tanesinin (% 2,58) demokrasinin temel ilkeleriyle ilgili olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul 7. sınıf sosyal bilgiler ders programında yer alan toplam 36 kazanımdan 7 tanesinin (% 2,52) demokrasinin temel ilkeleriyle ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırma konumuzla ilgili kazanımlara en fazla 5. sınıf sosyal bilgiler ders programında yer verildiği tespit edilmiştir. Ders programındaki öğrenme alanları açısından varolan durum değerlendirildiğinde içerik açısından demokrasinin temel ilkeleriyle ilişkilendirilebilecek en fazla sayıda konunun “Güç, Yönetim ve Toplum” öğrenme alanında yer aldığı ortaya çıkmıştır. Ortaokul 8.sınıfta okutulmakta olan Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersinin 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamadan kaldırılacak olmasının demokratik tutum ve değerlerin öğrencilere kazandırılması noktasında eksiklik yaratabileceği de düşünülmektedir. 5.6, ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde ara disiplin olarak verilen vatandaşlık ve insan hakları eğitimi ile ilgili içeriklerin ve öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinliklerin artırılmasının demokratik tutum ve değerlerin öğrencilere kazandırılması noktasında faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

An Examination Of The Acquisitions Of Social Sciences For The 5th, 6th and 7th Grades In Terms Of The Basic Principles Of Democracy
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In this research, relationship of the acquisitions of Social Sciences for the 5th, 6th and 7th grades with the basic principles of democracy such as National Sovereignty, Right To Vote and Stand For Election, Participation, Freedom, Equality, Pluralism, Majority, Tolerance, Constitutional State, Separation of Powers. The document analysis technique of the qualitative research methods was used in the research. At the end of the research, it was found out that 8 ones of 46 acquisitions (3,68 %) in the curriculum of Social Sciences for the 5th grades are related to the basic principles of democracy. It was also revealed that 6 ones of 43 acquisitions (2,58 %) in the curriculum of Social Sciences for the 6th grades are related to the basic principles of democracy. 7 ones of 36 acquisitions (2,52 %) in the curriculum of Social Sciences for the 6th grades were found out to be related to the basic principles of democracy. The curriculum of Social Sciences for the 5th grades was found out to include the most acquisitions relevant to our researched issue. When the available situation is considered in terms of the learning areas in the curriculum, it appeared that the learning area of "Güç, Yönetim Toplum" include the most subjects related to the basic principles of democracy in terms of the content. That the school subject of Citizenship and Human Rights Education in the 8th grade is going to be invalidated in 2015-2016 is also thought to cause deficiency in process of helping students acquire democratic attitudes and values. It is considered that increasing the content related to citizenship and human rights education taught as an given discipline in Social Sciences for the 5th, 6th and 7th grades and the activities in student' workbooks will be useful to help students acquire democratic attitudes and values

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.432
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies