Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 70
 İndirme 33
Türkiye’de Lise Tarih Öğretiminde Ermeni Sorunu ve Tehcir (1950-2015)
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı 1950 yılından günümüze kadar Türkiye’de liselerde uygulanan tarih dersi öğretim programları ile tarih ders kitaplarında Ermeni sorunu ve tehcir başta olmak üzere Ermenilerle ilgili konulara yaklaşımı ortaya koymaktır. Genel tarama modeli ve doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı bu araştırma kapsamında araştırma dönemi olan 1950-2015 yılları arasında liselerde uygulanan tarih dersi öğretim programları ile aynı dönemde okutulan ve örnekleme dâhil edilen ders kitapları inceleme ve değerlendirmeye tâbi tutulmuştur. Araştırma sonucunda Türkiye’de Ermeni sorunu ve tehcir konularına lise tarih öğretiminde yer verilmesinin genel olarak iki aşamada gerçekleştiği anlaşılmıştır. Ermeni terör örgütü ASALA’nın 1970’li yıllarda Türk diplomatlara yönelik suikastlar düzenleyerek Ermeni sorununu dünya gündemine taşıma gayretleri karşısında Milli Eğitim Bakanlığı 1981 yılında T.C. İnkılâp Tarihi, 1983 yılında ise lise III. sınıf Tarih dersi öğretim programlarına Ermeni sorunu ile ilgili konuları ekleyerek öğrencilerin bu konularla ilgili doğru bilgilendirilmesini ve bilinçlendirilmesini hedeflemiştir. Tarih dersi öğretim programları ve ders kitaplarında Ermeni sorunu ve tehcir konularıyla ilgili nispeten sınırlı bilgilerin yer aldığı bu dönemi Ermeni diasporasının 1915 yılı olaylarını dünya kamuoyuna Ermeni soykırımı şeklinde sunma ve birçok ülke parlamentosunda bu yönde karar çıkartma gayretleri karşısında Milli Eğitim Bakanlığının 2002 yılında Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryaniler ile ilgili konuların Ortaöğretim Tarih ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programlarında yer alması yönündeki kararı izlemiştir. Bu kararla birlikte Türklerin Anadolu’yu fethinden başlayarak Türk-Ermeni ilişkileri ile Ermeni sorununun ortaya çıkması ve günümüze kadar geçirdiği aşamalar ayrıntılı olarak tarih ders kitaplarına yansıtılmıştır. 1980’lerin başından günümüze tarih ders kitaplarında Ermeni sorunu, tehcir ve Ermenilerle ilgili verilen diğer bilgilerin Ermeni iddialarının yaygınlaştırılma çabalarına paralel olarak arttığı, kullanılan dil ve üslubun ise giderek sertleştiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Armenian Question and Relocation In High School History Teaching In Turkey (1950-2015)
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Reflecting the Armenian question and relocation issues in Turkey has been in two phases in general. In the first phase, in return for the efforts of ASALA terrorist organization intensifying in the 1970’s to bring up the Armenian question to the agenda of the world by assassinating the Turkish diplomats, it has been aimed to raise awareness in the students by including the issues related to the Armenian question into Turkish Republic Revolution History curriculum in 1981 and in 1983 high school 3rd class History lesson curriculum Following the increasing efforts of especially the Armenian diaspora to present this era in which there is relatively limited information about the subject and 1915 events to the world opinion as Armenian genocide and to encourage many countries to adopt a resolution supporting this claim, the Ministry of National Education took a decision to integrate the issues related to Armenian, Greek-Pontus and Syriacs into Secondary Education and Turkish Republic Revolution and Kemalism lesson curriculum. After this decision, throughout the history, that the Turish-Armenian relations and the Armenian question appeared and the phases it went through have been reflected in details in the history textbooks. In history textbook from the 1980’s to today, it is seen that the Armenian question, relocation and other information related to the Armenians has increased in parallel with the efforts to popularize the Armenian claims, the language used and style have become tougher.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.432
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies