Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 14
Türkiye’de Korumacılık ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bilincinin Gelişimi: 1938-1960 Dönemi
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Çalışma kapsamında araştırılan dönem, koruma faaliyetlerinin, yeni kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yapılandırılması faaliyetleri ile birlikte yürütülmeye çalışıldığı dönemdir. Dolayısıyla zaman zaman sıkıntılar yaşanmıştır. Koruma bilincinin 1938-1960 tarihleri arasındaki gelişimi irdelenirken, öncelikle 1938 yılında hangi aşamada olunduğu belirtilmiş, ardından bu süreçteki gelişmeler ortaya konulmuş ve son olarak da 1960 yılında ulaşılan aşama ifade edilmiştir. Bu bağlamda araştırmaya, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Aktarılanlar ve Cumhuriyet Döneminin Oluşturmaya Çalıştığı Yeni Yapılanma” başlığı ile 1938 öncesini kısaca özetleyen ilk bölümle başlanmış, ardından araştırmayı konu alan “1938-1960 Dönemi”nde koruma bilincini irdeleyen ikinci bölümle devam edilmiştir. Son bölümde ise “Bir Sonraki Döneme Aktarılanlar” başlığı ile 1960 yılına gelindiğinde koruma bilinci adına erişilen aşama özetlenmiştir. İrdelenen dönemlerde yaşanan tüm gelişmeler o dönemlerin şartları ile değerlendirilmelidir. Bu dönemler, bir ülkenin yeniden yapılanmaya çalıştığı dönemlerdir, dolayısıyla pek çok eksik mevcuttur. Bu eksiklerin başında ise ekonomik yetersizlikler ve yetişmiş insan gücü yoksunluğu gelmektedir. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen mevcut ekonomik kaynak ve yetişmiş insan gücü ile bu süreç tamamlanmaya çalışılmış; yetmediği noktalarda, batılı uzmanlardan yararlanılmıştır. Bu araştırmada, “vakıf geleneğinin” oluşturduğu yapılanmanın, tarihi ve kültürel mirasın korunması görevini, bugünkü anlamda koruma bilinci oluşmamış olmasına rağmen, on dokuzuncu yüzyılın ilk çeyreğine kadar etkin olarak yerine getirdiği görülmektedir. Zamanla vakıf geleneğinin yapısında görülen bozulmalarla, tarihi ve kültürel mirasın korunması faaliyetlerinde yaklaşık yüz yıllık bir duraklama dönemine girilmiştir. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşumu ve yapılanması faaliyetlerinin tamamlanması ve bu kapsamda tarihi ve kültürel mirasın korunması alanını örgütleyen üst kurum olan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu (GEEAYK)’nun oluşumu, bu alandaki bilincin gelişimi adına önemli bir aşamadır.

Anahtar Kelimeler:

Evolution Of Cultural and Natural Heritage Conservation Consciousness In Turkey: 1938-1960 Period
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In the period considered in this study, conservation activities were carried out along with re-structuring of the newly established Republic of Turkey. Therefore, sometimes problems were lived. While studying the development of conservation consciousness in 1938-1960, the existing situation in 1938 is first stated. Then, the developments in 1938-1960 explained, and finally the situation reached in 1960 is expressed. In this context, the first section is briefly summarized the period before 1938 in “The heritage from Ottoman Empire to Young Republic and new organization tried to be created in republican era”. The second section “The period of 1938-1960” discusses the protection awareness in 1938-1960. In the last section, “Heritage to the following era”, the conservation consciousness reached in 1960 is given. All developments in the periods discussed should be evaluated by considering the conditions of the each period. These are the periods in which a new state is constructed, and thus many shortcomings, most importantly economic deficiencies and the lack of trained manpower, were there. Despite all these difficulties, it was tried to complete this process with current economic resources and trained manpower as well as benefiting from Western specialists. This study concluded that the structure formed by “the tradition of foundation” effectively serve the mission of conservation of cultural and historical heritage until the first quarter of nineteenth century although the conservation consciousness did not occur in modern sense. A recession period during approximately one hundred years was entered due to the corruption in the structure of tradition of foundation by the time. Completion of new Turkey Republic’s establishment and re-structuring activities, and foundation of Real Estate Antiquities and Monuments Supreme Council (GEEAYK) which organizes the area of conservation of cultural and historical heritage are very important steps in development of the conservation consciousness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.310
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies