Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 77
 İndirme 25
Ömer Hâfız-ı Yenişehr-i Fenârî’nin Mi‘Râciyesi
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Eski Türk edebiyatında İslâmî konular geniş yer tutar. Bu konuların başında da Hz. Muhammed gelir. Hz. Muhammed’in hayatı, hadisleri, hâl ve tutumları, bedensel özelliklerinin yanında ona duyulan sevgi de eski Türk edebiyatında eserlere konu olmuştur. Divan ve mesnevilerin başında Allah’ın birliğinden söz eden tevhidlerden hemen sonra Hz. Muhammed’i öven naatlar yer alır. Hz. Muhammed’in hayatının her safhası gibi mi‘râcı da kimi zaman müstakil kimi zaman da eserlerde bir bölüm hâlinde ele alınmıştır. Mi‘râciye veya mi‘râcnâme adı verilen bu eserler mensur olarak da kaleme alınmakla birlikte genellikle manzum olarak yazılır. Hz. Muhammed’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gidişine “isrâ”, oradan Allah katına çıkışına “mi‘râc” denilmesine karşın çoğu zaman eski Türk edebiyatında mi‘râcla her ikisi kastedilmiştir. Mi‘râc, diğer Müslüman milletlerin edebiyatlarında da ele alınmış ancak en güzel mi‘râciye örnekleri Türk edebiyatında yazılmış, yazılan bu mi‘râciyeler bestelenmiş ve Recep ayının 27. gecesi ile bazı dinî günlerde okunmuştur. Makaleye konu olan Mi‘râciye, kaynaklarda hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Hâfız-ı Yenişehr-i Fenârî olarak anılan Hâfız Ömer tarafından 1791’de yazılmış bir eserdir. Mi‘râciye’nin tespit edilebilen dört nüshası vardır. Pek çok mi‘râciye gibi sade sayılabilecek bir dille samimî bir üslupla kaleme alınan eser 319 beyittir. Aruz vezniyle ve mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır. Eserde Hz. Muhammed’in Allah’ın katına çıkıp Allah’la konuşması pek çok mi‘râciyede olduğundan daha geniş bir şekilde ele alınmıştır. Bu makalede Hz. Muhammed’in mi‘râc mucizesi hakkında genel bilgiler verilmiş, mi‘râciye türü ve bu türe örnek çalışmalara değinilmiş, Hâfız Ömer’in Mi‘râciye’sinde görülen hususiyetler belirtilmiş, Mi‘râciye’nin özeti verilerek nüsha karşılaştırmasıyla metni ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Mi‘râciye Of Omer Hâfiz-i Yenisehr-i Fenârî
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Islamic topics have an extensive place in Turkish literature. Hz. Muhammed is at the beginning of these topics. Besides the life, hadiths, states, attitudes and physical features of him, love of him has been included in the works of Turkish literature. At the beginning of

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.415
Turkish Studies